В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Използването на стейбълкойн може да утвърди статута на долара като резервна валута

Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", във "В развитие" 30.05.2024 г.

16:45 | 30 май 2024
Обновен: 17:01 | 30 май 2024
Автор: Георги Месробович

Стейбълкойн е добра алтернатива на популярните напоследък дигитални валути на централните банки. При правилна регулация и положителна нагласа към индустрията в САЩ, американците могат да спечелят много от стейбълкойн, тъй като вече има създадена инфраструктура, докато дигиталните валути ще изискват изграждането на нова, която изисква много средства и усилия. Това би утвърдило статутът на американския долар като резервна валута и би го запазил за по-дълго време, това коментира Владислав Драмалиев, директор на фондация "Битхоуп", в предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

Последните две седмици бяха изключително динамични за криптопазарите, като се вижда промяна в политическата обстановка в САЩ, тъй като регулацията на криптоактивите стана част от предизборната кампания, каза Драмалиев. Бившият президент и настоящ предполагаем кандидат на републиканците Доналд Тръмп се изказа положително за криптоактивите и заговори за подпомагането и развитието им.

Също така миналата седмица одобриха борсово търгуваните фондове (ETF) на вторият по пазарна капитализация криптоактив – Etherium. Той се справяше по-зле от биткойн, но след одобрението се видя ръст с между 20% и 30%. Все още остава по-волатилен от биткойн. Вижда се засилен интерес към биткойна, след пускането на ETF-ите, като и вече по-големи институционални играчи разполагат с дял.

Вижда се голяма волатилност на криптопазарите, като водещо за инвеститорите на тях е макрообстановката в САЩ. Данните за инфлацията и сигналите, които Фед изпраща са ключови. Като решенията на ЕЦБ изглеждат не оказват ефект върху този сектор. Гостът сподели, че се вижда голяма част от гласоподавалите в САЩ, за които политиката по отношение на криптоактивите е ключова за вота им.

Стейбълкойн е добро средство, което се използва в развиващите се държави с нестабилна валута. Деноминираните стейбълкойнове в долар имат разпространена употреба, тъй като клиринга се случва в рамките на секунди, а транзакционните такси са изключително малки.

„Смятам че стейбълкойн са добра алтернатива на дигиталните валути на централните банки, за които се говори много напоследък. Смятам, че американците биха били в доста по-добра позиция, ако правилно регулират стейбълкойн в САЩ и са малко по-положително настроени към тази индустрия, вместо да се втурват в развитие на сложна инфраструктура, която трябва да е свързана с много други не толкова развити инфраструктури за създаване на валута на централна банка. За мен е по-икономически обосновано да се подпомогнат частните издатели на тези стейбълкойн да се справят по добре на международно ниво, което да утвърди статутът на американския долар като резервна валута или да го запази за по-дълго време.“

Желание за развитие на дигитална валута на ЕЦБ също има, за което гостът смята, че не е ефективно да се хвърлят средства на европейците, когато има частни компании, които вече развиват подобен тип инфраструктура.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.