В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Вижда се "инвестиционен вот на недоверие" от страна на Китай спрямо Русия

Владимир Шопов, политолог и анализатор, във "В развитие" 23.05.2024 г.

16:09 | 23 май 2024
Обновен: 15:00 | 25 май 2024
Автор: Георги Месробович

В разговорите при посещението на Владимир Путин в Китай основна тема бе военното сътрудничество, което в последните години се задълбочава. Вижда се че целта на последните общи обучения между Китай и Русия е била изграждане на оперативна съвместимост между армиите и системите. Тук проличава и асиметрията в отношенията на двете страни. Размерът на инвестициите, направени от Китай, в Русия е изключително малък, на фона на изтеглящите се западни инвеститори след инвазията на Путин. Към момента тези инвестиции са под $1 млрд. Подходът на Китай към Москва все повече изглежда като инвестиционен вот на недоверие, това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. 

Основният извод след посещението на Владимир Путин в Китай миналата седмица е задълбочаване на отношенията между двете страни, в продължителни срещи, с които секторите на сътрудничество се увеличаваха, каза Шопов. В момента отношенията на Русия и Китай изглеждат като съюз, въпреки че формално не се назовава така.

В разговорите основна тема бе военното сътрудничество, което в последните години се задълбочава. Вижда се че целта на последните общи обучения между Китай и Русия е била изграждане на оперативна съвместимост между армиите и системите. Тук си пролича и по-силната позиция на Китай в отношенията, като Пекин поиска и ще получи военни технологии, свързани  с тези части на армията, които ще бъдат използвани при евентуална операция срещу Тайван.

Според неофициални източници е коментирана и евентуалната подкрепа от страна на Русия спрямо Китай, при евентуални действия срещу Тайван и предоставянето на повече възможности за Пекин в Арктика.

„Сякаш започва да се коментира как изглеждат двустранните военни отношения и спрямо снабдяването. Как те да бъдат трансформирани в една по-устойчива инфраструктура, която би функционирала при евентуално налагане на ембарго спрямо Китай, най-вече при евентуална блокада или операция спрямо Тайван.“

Икономическите отношения също правят впечатление, като се анализира въпросът със спреният проект „Силата на Сибир 2“, за който Русия настоява от дълго време. Също така размерът на инвестициите, направени от Китай, в Русия е изключително малък, на фона на изтеглящите се западни инвеститори след инвазията на Путин. Към момента тези инвестиции са под $1 млрд. Гостът каза, че подходът на Китай към Москва все повече изглежда като инвестиционен вот на недоверие.

С речта си при полагането на клетвата, новият президент на Тайван Уилиам Уай предизвика остри реакции от Китай. На пръв поглед речта не изглежда толкова по-различна от статуквото в момента, което повдига въпросът защо е предизвикала тези реакции. Но гостът обясни, че от една страна Уай е повтарял мотивите на предното управление, запазвайки външнополитическото направление, но също така е назовал открито двете държави. Досега в изказванията си длъжностните лице в Тайван са избягвали директното назоваване, тъй като то повдига въпроса за независимостта.

Сега Китай изпраща ясен сигнал, като провежда учения около Тайван, разполагайки с истинско въоръжение. Тази реакция е по-остра от очакваната от анализаторите. При наличните вътрешно политически трусове в Тайван, това поставя страната в по-трудна позиция. Вътрешните проблеми дойдоха с предложението на 5 различни законопроекта, които изглеждат процедурни, но до известна степен поставят под съмнение конституционния модел в страната.

Предложенията бяха направени от парламентарната сила, която проповядва по-близки и приятелски отношения с Пекин. Тези текстове включват изискване към президента, който би бил задължен да прави обръщение към народа и народните представители, в които да дава отчет за дейността си. Други предложения обхващат – законопроект, позволяващ на парламента да разследва и да прилага наказания на държавни служители, проявили неуважение към институцията. Тази дефиниция е изключително широка, създаваща опасни предпоставки. Гостът обясни, че основният конфликт между представители идва, заради краткия срок, в който са били разглеждани и обсъждани предложенията.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.