В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

"Индийският Детройт" е готов на всичко, за да привлече Tesla

Репортаж, "В развитие", 12.04.2024 г.

19:00 | 12 април 2024
Обновен: 19:33 | 12 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Южният индийски щат Тамила Наду има мащабен план за своето представяне като производствена площадка на Tesla. В същото време нарастват спекулациите относно инвестициите на компанията в страната, съобщи Bloomberg.

Знае се, че скоро и Илон Мъск ще посети страната.

Отговарящият за индустрията на щата Т.Р.Б. Раджа обяви, че неговият регион ще се опита да привлече всяка възможна инвестиция за производство на електромобили, независимо от коя компания идват. Самият регион често е определян като „Индийският Детройт“, заради производствената си мощ. Там настояват, че имат най-добрите условия за производство на електромобили.

Самият Илон Мъск ще посети Индия и ще разговаря с премиера Нарендра Моди през следващите седмици. Самият Моди се бори за трети мандат. Привличането на подобни инвестиции само ще укрепи неговите позиции в Индия. Също ще е огромен позитив за щата, който ще привлече инвестицията, благодарение на големия брой работни места, които ще бъдат предложени.

Столицата на Тамила Наду, Ченай, вече прави всичко възможно, за да привлече Tesla. Там са дом на производствени съоръжения на Nissan, Renault, Hyundai и BMW, а това им помогна да изградят и вериги за доставки на компоненти. Други индийски щати обаче също са заявили намерение да привлекат вниманието на Илон Мъск.

Знае се, че Tesla има план за завод в Индия, но все още не е поела ангажимент. Индия планира да декарбонизира своята икономика до 2070 г. Страната се разглежда като вероятен нов двигател за растежа на американската компания. Ръстовете на електромобили в САЩ и Китай в момента са колебливи.

В същото време в Индия има ръст на търсенето. Индийското правителство намали митата за внос на автомобили преди няколко седмици. За да получат данъчни облекчения обаче, външните компании ще трябва да инвестират в страната поне 500 млн. долара. Има условие и за производство на автомобили в местен завод в период от три години.

Тамил Наду вече е автомобилната столица на Индия. Щатът мечтае да стане електромобилната столица на света.