В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Евтините, а не електрическите модели на Toyota и Honda увеличават продажбите им в САЩ

Репортаж, "В развитие", 03.04.2024 г.

19:15 | 3 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Компании като Toyota и Honda наблюдават голямо повишение на продажбите си в САЩ през тази година. От своя страна General Motors също повишава продажбите си на местния пазар. Оказва се, че моделите на по-ниски цени помагат на производителите да отговорят на очакванията за забавено търсене.

Toyota обяви, че нейните доставки са се повишили с 20% през първото тримесечие. Това се дължи на моделите Corolla и RAV4. Кросоувърът на Honda CR-V и моделът Civic доведоха до повишение със 17 процента на продажбите на концерна. 

От GM отчитат 1,5% по-малко продажби през първото тримесечие, заради спада на покупки от корпоративни автопаркове, но продажбите към крайни клиенти са скочили с 6 процента, най-вече благодарение на Chevrolet Trax.

Тези статистики показват значимостта на достъпните автомобили. Компаниите разполагат с повишени наличности и това им позволява да предложат стимули, с което цените падат. Бюджетните модели и компактните SUV регистрират впечатляващ ръст. Големите пикапи загубиха своите позиции през последните месеци. Бандове като Jeep, Tesla и Ford намалиха цените, за да върнат уморените от поскъпването потребители.

Представители на GM признават, че продажбите на техните скъпи автомобили като Chevrolet Tahoe и GMC Yukon са се сринали. В същото време продажбите на Chevy Trax, който е на цена от 20 400 долара, са скочили шест пъти. GM регистрира най-доброто тримесечие, относно електромобилите, благодарение на добрите продажби на Cadillac Lyriq и Hummer.

По-късно днес Ford ще публикува доклада си за продажбите през първото тримесечие. Очакванията са обаче за спад на продажбите на пикапите F-series. Toyota отчита 565 098 продаени нови автомобили в САЩ през тримесечието. Компанията наблюдава 40 процента ръст на продажбите на Corolla. Продажбите на RAV4 скачат с 50 процента.

Продажбите на Nissan са нараснали със 7.2 процента през тримесечието. Водени са от кросоувъра Nissan Rogue и бюджетният седан Sentra. Kia America отчита спад в продадените бройки от 2.5 процента. Това става въпреки 10 процентния ръст при компактния автомобил Forte.

Изглежда, че интересът към електромобилите се охлажда, заради липсата на зарядна инфаструктура. Въпреки че продажбите на електромобили се повишиха на годишна база, обемът през първото тримесечие вероятно спада. На фона на това търсенето на хибриди, които предлагат добра икономия, расте и интересът е сериозен. Търговците се опитват да си осигурят и повече употребявани коли, за да отговорят на интереса на потребителите, които избягват скъпи модели.