В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Италия иска да продаде 10% от най-старата банка в света

Репортаж, "В развитие" 23.02.2024 г.

19:20 | 23 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството на Италия обмисля продажбата на 10 процента от най-старата банка в света, съобщи Bloomberg.

Банка Монте дей Паски ди Сиена се счита за най-старата в света. Държавата притежава около 39% дял от банката..

Това стана след нейното спасяване, като сега се обмисля публично предлагане, чрез пласиране на акции на пазара. Все още няма официално взето решение, но продажба може да се случи до два месеца.

Италианският премиер Джорджа Мелони подготвя новите икономически цели и бюджетната рамка. Продажбата на дяловете трябва да помогне за за изпълнението им. Това ще подобри позицията на държавата в ЕС, докато правителствата се опитват да изчистят своите задължения. Работи се по сливането на банката с конкурент от подобен размер. Продажбата на малка част в момента се очаква да направи останалата част по-скъпа за потенциален купувач.

Банката показа добри скорошни резултати, което вероятно ще улесни продажбата на акции. Преди седмици банката обяви, че планира да изплати първия си дивидент от 13 години.

Италианската банка е основана през 1472 г. и е най-старата действаща банка в световен мащаб. В момента тя е петата по големина банка в Италия. Първоначалната идея е била да предоставя евтини кредити на по-скромните граждани на Сиена, помагайки на стопанствата и търговията. Смята се, че има над три милиона клиента и активи на обща стойност от над 120 млрд. евро.

През миналата година бяха обявени планове, според които италианското правителство планира да постави банката в центъра на нов банков хъб след евентуално сливане с друг от водещите кредитори в страната. Все още няма яснота за започването на преговори. Това е основен план в сферата за правителството на Джорджа Мелони.

През август от банката обявиха, че приходите са нараснали с 19.2 процента. Това е сериозно подобрение в състоянието на банката, която от 2009 г. трябваше на няколко пъти да получи държавно субсидиране, за да запази своята дейност. Въпросът беше важен за няколко поредни правителства, които се опитваха да запазят традициите на институцията. Това се дължеше на поредицата от съдебни производства и лоши заеми, заличаващи нейната платежоспособност. Събитията станаха след продължителен растеж в началото на хилядолетието, включващ и придобиването на Banco Antoveneta. Банката обаче започна да трупа големи загуби, а мениджърите бяха изправени пред съдебни дела, заради спорни действия по менажирането на банката. Правителството придоби контролния пакет акции на банката преди 12 години.

Растящите приходи от лихви значително подобриха състоянието й през последните години. Все още планът за сливане е много труден за реализиране, тъй като никой от основните конкуренти на банката не може да извади потенциалната сума за нейното придобиване.

ЕС даде срок на правителството да завърши придобиването до края на годината, но повечето купувачи ще чакат края на годината, когато се очаква да реализират придобиване на по-ниска цена от сега възможната.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.