В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Колаборацията САЩ-България намалява риска от „изтичане на мозъци“

Алексей Христов, директор на Американска фондация за България, във "В развитие" 13.02.2024 г.

15:41 | 13 февруари 2024
Обновен: 06:47 | 16 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Има програми, които предлагат стипендии на български ученици за университети в САЩ, като има много примери за големи постижения на българи в различни сектори по света. Често български студенти в САЩ се връщат да помогнат на следващото поколение у нас. Сътрудничеството е двустранно, като Американската фондация за България подкрепя български училища в Ню Йорк и Бостън, това коментира Алексей Христов, директор на Американска фондация за България, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Образованието в САЩ е по-разнообразно от това в България, а качеството в северноамериканската страна е много високо, като има много програми, които предоставят стипендии на ученици, каза Христов. Много от нашите ученици продължават обучението си в САЩ, като Американска фондация за България предлагат много стипендии, а част от тях отиват и за медалисти у нас. Масачузетския технологичен институт дава възможност на отличени ученици да участват в лятна програма, в която работят с световно отличени учени.

България има примери за големи постижения в различни сектори, като гостът обясни, че така нареченото изтичане на мозъци е обяснимо с това, че липсва перспектива за развитие у нас. И разказа за българин, развил медицински стартъп и намерил място в класацията 30 под 30 на списание Forbes.

„Не го разглеждам като изтичане на мозъци, по-скоро го разглеждам като развитие, като наемане на българския интелект и възможности от други по-платежоспособни компании. Каквото и да си говорим, без да омаловажавам прекрасната ни родина, тя е малко място на картата на целия свят и няма как да задържи всички тези хора, без да им предложи възможности, а няма как да им предложи възможности, които имат САЩ. Аз се радвам да мисля за нашите стипендианти като граждани на целия свят, които обичат родината си, връщат се и помагат с каквото могат.“

Гостът обясни, че често български студенти в САЩ се връщат да помогнат на следващото поколение състезатели у нас.

Американска фондация за България подкрепя български училища в Ню Йорк и Бостън, като там се обучават българи, преместили се в ранна възраст или потомци на българи в САЩ, като дори и родените в северноамериканската страна деца усвояват да пишат и да говорят на български.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.