В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фокусът върху подобряване на събираемостта в новия бюджет е правилен и належащ

проф. д. ик. н. Виржиния Желязкова, преподавател във ВУЗФ,

18:50 | 26 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Вече е крайно време държавата да следи по-стриктно за събираемостта, защото колкото повече пари постъпват в хазната, толкова повече инициативи ще могат да се правят от страна на правителството в различни посоки.  В планирания бюджет за 2023 година правителството се фокусира върху подобряване на събираемостта и не засяга драстично разходната част, което е добре и философията на бюджета е в правилната посока.  Това каза проф. д. ик. н. Виржиния Желязкова, преподавател във ВУЗФ, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

Никой бюджет не е идеален, бюджет 2023, които предстои да бъде приет, също има своите недостатъци, но има редица положителни страни. Събираемостта, която се цели да се постигне, е голяма крачка, голям плюс, който всички очакваме с нетърпение. Другото положително е повишените разходи за общините, които се планират. Това е крайно необходимо, тъй като в общините има много неразрешени проблеми от инфраструктурна гледна точка, отпадъците, които продължават да се събират на куп, а не разделно. .. Така че бюджетът е добре структуриран като цяло и е в правилната посока, подчерта проф. Желязкова.

По думите ѝ бизнесът би трябвало да приеме този бюджет добре и би трябвало да е удовлетворен от него.

Заложеният в проектобюджета ръст на БВП от 1,8 на сто е реалистичен, каза още проф. Желязкова.

Според нея минималната работна заплата безспорно трябва да се увеличава, тъй като имахме доста висока инфлация, която намали покупателната способност на хората.

„Смятам, че това, което финансовият министър предложи минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната, е правилно. Това е нещо адекватно, защото минималната работна заплата е нормално да следва тенденциите в средната работна заплата. По този начин, ако се възприеме такова правило, каквото е предложението, няма да има нужда непрекъснато да се определя минимална работна заплата. Тя автоматично ще се изчислява на база на средната. В момента средната е 1882 лева и ако това стане факт за догодина, от 1 януари ще видим  минимална работна заплата от 940-950 лева,  което е вече добра стъпка и по-висока от това, което синдикатите предлагат”, посочи проф. Желязкова.

Заложените в Плана за възстановяване и устойчивост 56 инвестиционни проекта ще допълнят усилията на правителството да реализира редица стратегически цели на нашата страна, изтъкна събеседникът.

„Средствата по този план на практика следва да подпомогнат държавата в реализиране на приоритетите. Единият приоритет е зелената икономика и намаляването на въглеродния отпечатък на страната, а другият е дигитализация и цифровизация”.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.