В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Смущенията във веригите на доставка дадоха предимство на българските фирми

Димчо Димчев, управител на Cargo-partner България, „В развитие”, 01.02.2023

16:10 | 1 февруари 2023
Автор: Зорница Крушарска

За българския бизнес, който е ориентиран към експорт – дали за Европейския съюз, дали за глобалните пазари, 2022 беше успешна година. Причините за това се дължат не само на конкурентоспособността на нашия бизнес, която е на добро ниво, а и на продължаващите смущения във веригата на доставки, които имаше в Китай и в някои други пристанища и държави по света. Това помогна на нашите фирми да стоят много конкурентоспособни от гледна точка на бързина, време за доставка, качество на продукта. Сега, когато видимо е намаляло потреблението, ще се загуби част от тази инерция, която българският бизнес набра през 2021-22 година на глобалните пазари, но се надявам да е за кратко. Това каза Димчо Димчев, управител на Cargo-partner България, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Това, което научиха международните конкуренти на България и най-вече Китай, е, че дори и в кризисни моменти, дори и когато има повишения на Covid инфекциите, не трябва да се реагира рязко, не трябва да се блокират потоците, не трябва да се въвеждат строги ограничителни мерки.

„Ние не направихме това през тези години и това беше предимство за българската икономика”, подчерта Димчев.

Наемите на складовите площи се повишиха сериозно и причината е, че разходите за строеж много се покачиха. Във връзка с инфлацията се покачват и разходите за труд. Предвид по-голямото предлагане, което вече има на пазара, тепърва ще се постигне някакво равновесно ниво, но засега със сигурност цените се покачиха, каза събеседникът.

Що се отнася до възможностите за оптимизиране на енергийните разходи в складовите помещения, Димчев посочи, че складът винаги има потенциала да произвежда електрическа енергия, защото покривите на складовете са равни, високи, няма засенчване и там е много удобно да се инсталират фотоволтаични системи.

„В Cargo-partner ползваме покрива на нашия склад, за да произвеждаме възобновяема енергия за собствени нужди, но има потенциал тази енергия и да се продава, особено в градските региони, където покривите на сградите са най-подходящият терен за фотоволтаични централи”.

Коментирайки намерението на Cargo-partner да използва дронове в своята дейност, събеседникът обясни, че вътре в складовите помещения разстоянията не са големи и дроновете не се използват за пренос на стоки, а за заснемане на актуалното положение на склада и за преброяване на стоките.

„Тези дронове са ултра леки и компактни апарати, които служат само за визуализация на склада. Когато става въпрос за транспорта логистика, дроновете изпълняват друга роля и там в момента няма регулаторна рамка никъде по света. Не очаквам скоро да се случи да си получаваме пратките с дронове. В бъдеще дори е възможно изобщо да не се стигне до използването на дронове в доставки за крайни клиенти, а по-скоро да се ограничи между фирми, които имат подходяща инфраструктура и могат да управляват този процес двустранно”.

Кои са факторите при избор на складово пространство - ключови съвети за това може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.