В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Централната банка на Турция подкрепи Ердоган и продължи с намаляването на лихвите

Пазарен коментар на Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, "В развитие", 19.08.2022 г.

14:31 | 19 август 2022
Обновен: 14:32 | 19 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Инвеститорите са притеснени заради свръх разхлабената парична политика на Турция. Нито един от 21 икономисти, анкетирани от Bloomberg, не очакваше промяна в лихвените проценти, особено след като турската централна банка запази лихвите на 14% през последните 7 месеца. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Въпреки че инфлацията е на 24 годишен връх и е почти 80%, централната банка вчера изненадващо понижи лихвите със 100 базисни пункта.

Има една година до изборите и централната банка подкрепя обещанието на президента Ердоган дадено през юни, че намаляването на лихвите ще продължи.

Ердоган е решен драстично да усили растежа, като се фокусира над износа и заетостта.

Лирата се готви да запише седми ден на загуби, като премина границата от 18 за долар – това е най-ниското ѝ ниво от осем месеца.

Societe General очакват лирата да продължи да поевтинява до 22 за долар до края на годината.

Понижаването на лихвите тласна пет-годишните суапове за кредитно неизпълнение към най-голямото им седмично покачване от март миналата година.

Акциите, обаче, са на път да отбележат пета седмица на печалби с повишение над 5,5%, защото местните инвеститори търсят защита от инфлацията.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.