В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Федералният резерв вероятно ще бъде по-агресивен с лихвите, но не и ЕЦБ

Красимира Паунина, изп. директор на Селект Асет Мениджмънт, "В развитие", 04.04.2022 г.

15:51 | 4 април 2022
Автор: Даниел Николов

Централните банки започнаха годината с очаквания за стабилни икономически ръстове и продължаващо възстановяване от коронаривируса, но шокът от войната се отрази веднага на техните политики след увеличението на цените - особено на суровините - което допълнително увеличи инфлацията. Темпът на вдигане на лихвите от страна на Европейската централна банка едва ли ще е особено сериозен, особено в сравнение със САЩ, където Федералният резерв най-вероятно ще заложи на следващо увеличение от 0.5%. Това коментира Красимира Паунина, изп. директор на Селект Асет Мениджмънт, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Въпреки че имахме очаквания за по-висока инфлация през 2022 г., сега най-вероятно ще наблюдаваме извънредно по-високи нива. Европейската централна банка започна да дава миксирани сигнали - в началото имаха определени виждания за своята политика за поетапно спиране на обратните изкупувания на определени ценни книжа, но не се знае с какъв темп ще се развият програмите през третото тримесечие, защото стана ясно, че самите обратни изкупувания ще бъдат в различен размер от първоначално планирания."

Според Паунина е невъзможно да се планира адекватно какво ще се случи до края на годината заради неяснотата около военните действия, но при продължителен конфликт някои европейски икономики, особено в Централна и Източна Европа, ще навлязат в рецесия в рамките на една-две години.

Индексите са във възходяща посока заради търсене на защита от инфлацията в по-слабо рискови активи, каза Паунина. Инвеститорите са се преориентирали до известна степен към САЩ, за да избегнат и рисковете в Европа, но и там може да се очаква забавяне, както сочи повишаващата се инфлация и обърната крива на доходност.

Завръщането на рублата на нива, близки до тези от преди войната, е нормално предвид исканията за заплащане на газовите доставки към Европа в рубли, каза Паунина. Въпреки че за момента ЕС отказва да плаща директно в рубли, очакванията за разбиране между двете страни за механизъм за плащане стимулират покачването на руската валута. 

"В противен случай, ако европейците откажат да плащат в руска рубла за своите доставки от април месец, по-скоро тази валута ще е тотално отрязана от развиващите се пазари и това ще попречи на нейното продължаващо възстановяване."

На Московската борса се наблюдава частични ръстове на така или иначе подценени активи, но тъй като не всички засегнати все още могат да вземат участие в търговията, не може да се говори за цялостно възстановяване до нива от преди нахлуването на Русия в Украйна, каза Паунина. Търгуват предимно местни лица, тъй като чуждите инвеститори все още не могат да участват.

"Нормално е компании с наистина добър фундамент да не са с нулева стойност, но тази цена не е определена от всички евентуално заинтересовани лица."

Цените са сравнително стабилни, но вероятно са занижени, смята Паунина.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.