В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Борис Петров: Петролният пазар е много близо до абсолютна безизходица

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, "В развитие", 20.01.2022 г.

15:30 | 20 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Липсата на предлагане, което да догони търсенето, е основна причина за близки до седем годишния рекорд цени на петрола, а в дългосрочен план проблемите само ще се увеличават заради ограничените инвестиции в проучването и разработването на нови находища. Взривоопасната комбинация на петролните пазари - възстановяване на световната икономика и ръст на търсенето, намаляващи запаси и свиване на свободния капацитет на производителите - вещаят само по-високи цени, които до няколко месеца ще достигнат нива от 100 долара за барел. Това коментира Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admiral Markets, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Заради Парижкото споразумение и прехода към зелена енергия петролните компании не смеят да инвестират достатъчно много, за да покрият търсенето. Към момента не се вижда от къде ще дойдат тези инвестиции. ОПЕК и Русия могат да увеличат инвестициите, но техният капацитет е изключително ограничен и по последни данни даже не могат да изпълняват квотите си и остават все по-далеч от поставените си цели."

Цени от 100 долара за барел ще дойдат по-бързо от прогнозите за Q3, смята Петров, и няма да спрат близо до това ниво, защото няма достатъчно свободен капацитет за производство, който да ги успокои.

"Световното търсене ще надхвърли дори свободния капацитет, който реално е единственото решение при недостиг на пазара... При ОПЕК той е надут - Саудитска Арабия спекулира със своя, но никога не го е реализирала. Освен там, свободен капацитет може да има единствено в ОАЕ и Ирак. Русия ще изчерпи своя още през следващия месец."

Проблемът се задълбочава много по-бързо от очакваното, смята Петров. 14 от 18-те страни в ОПЕК не успяват да изпълнят квотите си, а през последната година са ги изпълнили само през три месеца. 

"Петролният пазар е много близо до абсолютна безизходица - търсенето расте, а няма от къде да дойде предлагане... В краткосрочен план, светът може само да седи и да наблюдава как цените на петрола растат."

Незабавните инвестиции в петрол и газ са единственото дългосрочно решение за излизане от ситуацията, макар че това няма да има краткосрочен ефект, предупреди Петров. В САЩ президентът Джо Байдън обвинява външни фактори за високите цени вместо да разхлаби регулациите върху петролните компании за търсене и добив.

Шистовото производство в САЩ и очакваните увеличени добиви в Бразилия и Канада не са решение, а само биха забавили неизбежното, добави Петров.

Как реагират големите инвеститори на вълненията на петролния пазар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.