Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бежанците се превръщат в новата работна ръка у нас

адв. Диана Радославова, Център за правна помощ – глас в България, Бизнес старт, 22.06.2018

10:27 | 22 юни 2018
адв. Диана Радославова, „Център за правна помощ – глас в България“
адв. Диана Радославова, „Център за правна помощ – глас в България“

Работодателите от много от сектори у нас имат интерес към бежанци, с които да могат да работят и се наблюдават все по-добри трудови инициативи. Интересът идва не само от традиционните сектори, но от много сфери на производството. У нас има и инициатива от работодателски организации, които имат и международни практики и са създадени с цел подпомагане на бежанци да се развиват. Това коментира адв. Диана Радославова, „Център за правна помощ – глас в България“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Адвокат Радославова разказа, че според работодателите е трудно да намерят някой, средна работна ръка, който да се задържи повече от 6 месеца на работа. Докато чужденците, бежанците и емигрантите имат особено желание да се развиват, да навлизат в това, което им е предложено като възможност, и да се възползват от нея много сериозно.

„Моето лично впечатление е, че това са хора, които са страшно напредничеви, гъвкави, страшно способни за промяна и адаптация. Работодателите, с които работим, казват, че те имат изключителна сериозност в трудовите си задължения“.

Адвокат Радославова сподели, че има становище на българските работодатели, което е от преди няколко месеца, за това, че на българския пазар се губят повече хора, отколкото се добавят. Това е следствие от емиграцията на българи, които напускат страната или се пенсионират. По думите ѝ у нас има много текучество на персонал, несериозност и непрофесионалност, които по някакъв начин се компенсират от мотивацията на тази новосъздадена работна ръка. „Вярвам, че е възможна интеграция, ако приемащото общество има волята. В България вече четвърта поредна година няма интеграционна политика, тя не съществува“.

Тя добави още, че криза няма, а има изкуствено предизвикано затишие, което е вследствие на тенденции, които са и на европейско ниво, и се проявяват и на национално ниво.

Повече по темата вижте във видео материала.