Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Напук на всички кризи Tesla отново записва рекордна печалба

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт", 21.10.2021 г.

12:47 | 21 октомври 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Производителят на електромобили Tesla обяви нови рекорди рано в сряда вечерта при представянето на финансовия си отчет за последното тримесечие.  За първи път ръководителят на компанията Илон Мъск не присъства на представянето на данните. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нашата компания постигна важен напредък в постигането на всички съответни финансови показатели през третото тримесечие“, каза главният финансов директор Захари Къркхорн. „Общо доставихме над 240 000 превозни средства, с 20% повече в сравнение с предходното тримесечие и с повече от 70% повече в сравнение със същото тримесечие на предходната година“. Не само продажбите и производството се увеличиха значително въпреки пандемията, но и рентабилността.

С ръст на печалбата от почти 390% до 1,6 млрд. долара групата приключи периода между юли и септември с най-добрия резултат в историята на компанията. Печалбата достигна 1,86 долара на акция на коригирана основа, заявиха в сряда от компанията. Това надхвърли средните очаквания на анализаторите за печалба от 1,67 долара на акция. Продажбите нараснаха с цели 57% до 13,8 млрд. долара при очаквания за 13,9 млрд. долара. Групата надмина очакванията на много анализатори - въпреки че първоначално акциите реагираха предпазливо, след като цената им вече се повиши значително през последните няколко дни. Брутният марж на автомобилната компания, ключов показател за рентабилността, се разшири до 28,8% през последното тримесечие, без да се вземат предвид регулаторните кредити.

Резултатите бележат деветото поредно тримесечие на печалба за 18-годишния производител на електрически автомобили и са факт въпреки затрудненията, включващи затворени пристанища и дори постоянни прекъсвания на електроснабдяването в Китай, което затрудняваше възможността на фабриките да работят с пълен капацитет.

Попов коментира и новите проблеми на Марк Зукърбърг със съда и американския Конгрес. Основателят на Facebook е привлечен по съдебно дело за казуса с Cambridge Analytica и е викан на изслушване в Конгреса за Instagram

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на Investor.bg