Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Юлиян Петров: Образователната система ще спре при задължителен "Зелен сертификат"

Д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" - КТ "Подкрепа", "Бизнес старт", 20.10.2021.

12:02 | 20 октомври 2021
Обновен: 12:57 | 20 октомври 2021
Автор: Даниел Николов

Невъзможно е да се въведе задължителна ваксинация срещу COVID-19 в образователната система, тъй като освен учителите и персонала, това трябва да включи и учениците и техните родители. Образователните институции са най-безопасната среда в момента, както може да се види от ниските нива на заразени, a мерките са стриктни и се спазват много добре. Повечето учители биха предпочели да не се преминава към дистанционно образование, за да не се увеличават вече натрупаните дефицити сред учениците. Това заяви д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" - КТ "Подкрепа", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Не става дума за преференции за учителите, а за организацията на образователната система. Учителите са с най-висок процент на ваксинация - 41%, между 30% и 35% са преболедували и имат антитела. Има и около 20%, които не са се васкинирали и няма да се ваксинират - това е извадка от българското общество. Образователната система при липса на тези 20% няма да може да работи."

За момента няма идеи за въвеждането на задължителен "Зелен сертификат" в образованието и това е "много добре премислено от управляващите", коментира Петров. 

Той напомни, че заповедта за задължителен сертификат също така се отнася за места, посещаването на които е пожелателно - това не е ситуацията в детските градини и училищата.

В системата с най-малки изключения се спазват правилата, както се вижда и от ниските проценти на заразени учители и ученици - около 2%, заяви Петров.

Запитан за протестите на родители и тяхното настояване за обучение в класните стаи, Петров коментира, че и учителите биха искали възможно най-много присъствено образование.

Онлайн преподаването е компенсаторно и не може изцяло да замени присъственото обучение - това засяга всички предмети, но може би е най-показателно по физическо възпитание, коментира Петров.

В момента сме в една много трудна обстановка и трябва да се намери най-малко грешното решение, каза той и допълни, че има и родители, които искат децата им да бъдат обучавани в електронен формат. 

Според него внедрените практики - носене на маски, режима на най-малко смесване в училище, ротация при над 500 заразени на 100 000, са добри и се спазват стриктно, но РЗИ могат "да оптимизират своите дейности, защото са много мудни" в някои случаи.

Дефицитите в социализацията и физическата подготовка са най-сериозните, които може "да се отразяват с години" на учениците. "Пандемията ще отмине, но ние трябва да продължим да живеем нормално."

Като друг проблем Петров посочи трудностите за учениците да се научат да работят в една нова среда и да спазват режим извън класната стая. "Тук беше важно и участието на родителите... Занапред на всеки един човек може да се наложи да прилага тези умения в работата си."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.