Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Тодор Галев: Пенсионерите и с добавки, и с преизчисление на пенсиите

Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, “Бизнес старт” 08.09.2021 г.

12:25 | 8 септември 2021
Обновен: 10:43 | 10 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Парламентът започна вчера гласуването на второ четене бюджета на държавното обществено осигуряване. Заседанието обаче бе прекратено, след като депутатите приеха коренно различни предложения, свързани с увеличаването на пенсиите и запазването на добавката. Най-вероятно тя ще остане, като дали ще 100 лв. или 120 лв. това ще разберем при следващото гласуване. Възможно е и двете предложения да останат на масата, беше видно, че депутатите в един момент бяха объркани за какво гласуват. Всичко това е съвсем нормална ситуация - да се правят популистки изказвания по време на предизборна кампания. Това заяви Тодор Галев, директор по научната дейност в Центъра за изследване на демокрацията, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Липсва систематичен анализ от къде ще се вземат парите, това е въпрос, който е оставен на бъдещите управляващи, които и да са те.” 

Тодор Галев посочи, че се забелязва прехвърляне на топката между министъра на финансите и парламента. Асен Василев иска Народното събрание да каже от кое перо да се намалят средствата, за да се дадат пенсиите. Галев е на мнение, че това е разчет, който Министерството на финансите трябва да даде, защото то има най-подробната информация. Анализаторът добави, че даването на пари в брой на пенсионерите като добавка към пенсиите им не е лоша идея, защото това ще увеличи потреблението и ще стимулира икономиката. Ефект върху инфлацията няма да има, защото потребителската кошница на най-бедните е доста стеснена. Хората с ниски доходи не намаляват броя продукти, които си купуват, но избират стоки с по-ниско качество. 

Вчера изтече и срока за предложения за промени в бюджета на държавата за 2021 г. В промените са заложени допълнителни средства за различни дейности - за разплащане на дълговете в сектор строителство и обезпечаване на селскостопанските работници по време на пандемията. 

“Тези допълнителни средства са за даване на кеш на определени групи от хора или институции, което не решава проблема в дадените сектори.” 

Тодор Галев отново акцентира на това, че няма систематичност в действията на институциите. Той даде пример с личната здравно-профилактична карта, която се изисква от децата, които са в детска градина. 

“В момента пред кабинетите на личните лекари ще е пълно с родители, които чакат за такава карта. Очевидно е, че Министерство на образованието и НЗОК не са седнали да обсъдят как да комуникират нуждата от тази карта. Спираме бизнеси, за да спрем струпванията, а сега те се преместват пред кабинетите на лекарите.” 

Тодор Галев коментира и рисковете пред българската икономиката. Според него, част от тях са свързани с пандемичната ситуация в страната и проблемите, които имаме с веригите за доставка.

Повече за данните за българската икономика за второто тримесечие вижте тук: Всяка стъпка за консолидация на бюджета още от догодина ще бъде огромна грешка

Има обаче сектори, при които износът се е увеличил спрямо 2020 и дори 2019 година. Бизнес услугите са част от тези сектори, както и IT бранша. Галев смята, че се забелязва и лек подем и при производството на части за автомобили. Окончателното заключение на госта бе, че е оптимистичен за българската икономика.

Вижте повече във видеото

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук