Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Основна цел на българския ВиК холдинг е да няма повече водни кризи

Иван Иванов, бивш председател на УС на "Българския ВиК холдинг", "Бизнес старт", 23.07.2021

12:32 | 23 юли 2021
Обновен: 13:25 | 23 юли 2021
Автор: Георги Карамфилов

Кадровите промени в сектор водоснабдяване са провокирани основно от желанието да бъдат премахнати всички назначения, които са направени от предишното правителство на Бойко Борисов. Това заяви Иван Иванов, бившия председател на УС на "Български ВиК холдинг”, в ефира на “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова. В допълнение Иван Иванов каза, че с него никой не се е свързал и не са били дадени определени доводи и причините, които той самият посочи в студиото, са базирани на предположение. 

По темата за дейността на Българския ВиК холдинг, бившият председател заяви, че в рамките на една година, през която съществува холдинга, са успели да създадат много добър екип от инженери и експерти, които да работят за развитието на водоснабдяването в България. Към него са се присъединили всички големи ВиК дружества, без малки общини на територията на страната, които попадат под юрисдикцията на по-големи дружества. Към Холдинга все още не са се присъединили 5 по-големи дружества, по думите на госта.

Годишният бюджет на холдинга е 1 млрд. лв. Идеята е той да предлага подкрепа на ВиК дружествата в страната, като финансовата част на тази подкрепа се изразява в отпускането на заеми. Иван Иванов заяви, че организацията не е раздала всичките предвидени за това средства, но се аргументира, че от ръководството на ВиК холдинга не са искали просто да разпределят финансова подкрепа, а да разходва средствата целесъобразно и там където има нужда. По думите на Иванов, в самото начало от дейността на холдинга, ВиК операторите е трябвало да бъдат убедени, че механизмите, които Българският ВиК холдинг им предлага за помощ, са реално полезни. 

Бившият председател сподели още, че ВиК индустрията е отбелязала голяма победа, защото техен проект е вкаран в Плана за възстановяване и устойчиво развитие. Проектът е за изграждане и подмяна на водоснабдителна инфраструктура, изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води и смяна на водоснабдителните тръби на 13 агломерации. Въпреки тази позитивна новина, Иван Иванов посочи, че България е много назад в изграждането на инфраструктура за пречистване на отпадъчни води. Друг проблем, с който ВиК операторите се сблъскват е високата цена на електроенергията, която е в пряка връзка с цената на водоснабдяването. Това кара много от операторите да прекратят своите договори, заради високите цени. Самите ВиК оператори са подготвили 5-годишен бизнес план, който трябва да бъде съгласуван с Асоциацията на ВиК, както и всички общини.

"Холдингът взема участие в съгласуването на тези планове, като трябва да се направи обстоен преглед на всички планове преди да се стигне до разговори с КЕВР, за да се намери оптималната цена на водоснабдяването." 

На фона на това, Иванов сподели в ефира на “Бизнес старт”, че заплатите във водния отрасъл са много ниски, което отказва младите инженери и води до недостиг на кадри. Друг казус, с който Българският ВиК холдинг се е сблъскал, е 60% загуби по водоснабнителната мрежа. Основната причина за него, според бившия председател на организацията, са кражбите. Поради това, гостът в студиото изказа предложение да се създаде мобилно звено на холдинга, което да помага на ВиК дружествата да се справят с кражбите и да следят за такива. Фактор за огромните загуби е и старата водоснабдителна система и честите аварии, които тя предизвиква. 

Иван Иванов спомена и основните цели, които Българският ВиК холдинг ще се опитва да постигне. Една от тях е да осигури постоянното водоснабдяване на места, където има циклични климатични проблеми и периоди на засушаване. Според специалиста, трябва да се направи анализ, на базата на който да се инвестира в решения, които да осигурят водоснабдяването на такива места, а не да се правят обществени поръчки без никакъв ефект.

Иванов също сподели, че организацията няма задължения към повечето язовири, с изключение на няколко питейни такива, който се стопанисват от ВиК дружества. На въпроса за електронното управление на водите, гостът сподели, че за съжаление по тази тема няма особен прогрес.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.