Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Най-продаваните книги по време на пандемията са на български автори

Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела", "Бизнес старт", 23.04.2021

11:27 | 23 април 2021
Обновен: 11:32 | 23 април 2021
Автор: Александра Попова

Българските автори на художествена литература повишават своето присъствие по време на пандемията. Това заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на издателство "Сиела", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Нашите отчети показват, че около 35% от продажбите на книги за миналата година са за българска художествена литература, което е малко повече от преводна литература – там е около 30%. Може да се каже, че българските автори са победили целия останал свят".

От думите на госта стана ясно, че издаделският бранш не може да се похвали с ръст по време на пандемията, но пък е имал минимални спадове през последната една година. 

"На фона на 4-5% ръст годишно в продажбите в предходните години, през 2021 г. имаме 2-3%. Хубавото на тези финансови резултати е, че има редуциран  ДДС от средата на миналата година".

"Българските издатели направиха много за намаляване на цените. Нашата вътрешна статистика сочи за 9% спад в крайните цени - от 13.20 лв. през 2019 г. до 12.02 лв. за 2020 г.", заяви Веселин Тодоров.

Според Тодоров намаляването на данък добавена стойност върху книгите трябва да бъде трайна мярка за подкрепа на сектора. 

"Водим преговори с политическите партии намаляването на ставката за книгите да бъде трайна мярка. Старата ставка в България беше втората най-висока в целия свят след Дания. Българските читатели са един от най-ощетените в света от тази висока ставка", посочи той. 

По думите на госта затварянето на големите търговски центрове и книжарници е довело до 200-300% ръст на продажбите в интернет. "Тъжното е, че това не можа да компенсира загубите. В края на годината отчитаме 2-3% спад в оборота“, отбеляза Тодоров.

Според него хартиената книга ще продължи да съществува.

"Разбира се, не можем да предвидим събдбата й за повече от 10 -15 г., но в момента тя оцелява може би изненадващо и за нас издателите, които бяхме вложили голям ресурс в електронизацията на системи за защита на авторските права".

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.