Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Колапсът на Аrchegos разкри пропуски в риск мениджмънта на инвестиционните банки

Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт", Бизнес старт, 31.03.2021

11:56 | 31 март 2021
Обновен: 11:56 | 31 март 2021
Автор: Димитър Баларев

Колапсът на Аrchegos Capital Managment разкри пропуски в риск мениджмънта на инвестиционните банки, които са финансирали ливъридж операциите на фонда. Но в по-широк аспект са налице и пропуски в регулацията на използваните инструменти. Това заяви Радостин Бакърджиев, портфолио мениджър в "Елана фонд мениджмънт", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"500-процетният ливъридж, от който Аrchegos Capital Managment се е възползвал, е бил постигнат чрез така наречените финансови деривати "total return swaps". Това е инструмент, чрез който се сключват договори между двете страни, като едната плаща на другата реализираната доходност от движенията на базовия актив", уточни портфолио мениджърът в "Елана фонд мениджмънт".

"В случая на Аrchegos Capital Managment фондът сключва договор с Morgan Stanley например на стойност 1 млрд. долара, като е достатъно да внесе под формата на обезпечение само 100 млн. долара - с малка сума се придобива петкратно по-скъпа експозиция, т.е. с 14-15 млрд. долара фондът придобива експозиция на стойност 70 млрд. долара, според информацията, която е налична в момента".

От разговора стана ясно, че американските борсови регулации относно семейните офиси като Аrchegos Capital Managment са много по-либерални спрямо тези, на които подлежат публичните дружества.

"За всеки голям инвеститор в САЩ има изискване да разкрие свои участия, когато инвестициите в публични компании надвишават 100 млн. долара. Но отново с тези "total return swaps" Аrchegos Capital Managment успява да заобиколи този регламент за дялови инвестиции в публични компании", изтъкна Радостин Бакърджиев.

Според госта няма допусната грешка от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите (SEC), като Аrchegos Capital Managment е оперирал спрямо настоящите правомощия и регулации.

"Най-вероятно подобни финансови деривати ще влязат по-сериозно в обсега на регулациите, защото до този момент бяха неглижиран инструмент".

Целия разговор може видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук