Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Качеството при социалните грижи може да бъде постигнато чрез правилно обучение на персонала

Недка Петрова, експерт и регионален представител в Пловдив на Националния алианс за социална отговорност /НАСО/, Бизнес старт, 24.11.2020

11:15 | 24 ноември 2020
Обновен: 11:35 | 24 ноември 2020
Автор: Радостина Ивчева

Всеобхватност и качество при социалните грижи може да се постигне, чрез целенасочено обучение на персонала, за да могат да се предоставят възможно най-правилните грижи за необходимостта на всеки отделен човек. Това заяви Недка Петрова, експерт и регионален представител в Пловдив на Националния алианс за социална отговорност /НАСО/, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 „Критиките към новия закон за социалните грижи ще ги видим на по-късен етап, когато  той заработи“, каза Петрова.

„Социалната работа често е критикувана у нас или че е намесва прекалено рано, или че се намесва прекалено късно“.

Като пример за ранна намеса Петрова даде националната стратегия за детето, като по думите ѝ самата цел на стратегията не е била разбрана правилно.

„Важно е да успеем да наложим този интегриран подход за предлагане на услуги, предвиден в закона, защото е насочен пряко към човека“.

По думите на госта новото законодателство въвлича общините, като увеличава правомощията им, защото местните власти познават най-добре хората в своята община и могат да предоставят най-добрата помощ.

Петрова също така заяви, че защитената заетост към момента е много голямо предизвикателство, защото плаши работодателите.

„Понякога всички тези защити, които закона налага за лицата с увреждания им пречат да бъдат конкурентни на пазара на труда“.

Пандемията се отрази много съществено на социалната работа у нас, защото тя не може да се осъществява без живия контакт, коментира още Петрова.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.