Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Д-р Анелия Клисарова: При откриване на нови Covid отделения трябва да не се лишават други болни от лечение

Проф. д-р Анелия Клисарова, преподавател в Медицински университет-Варна и министър на образованието и науката в периода 2013-2014 г., Бизнес старт, 27.10.2020

10:25 | 27 октомври 2020
Обновен: 11:40 | 27 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Трябва да внимаваме при откриване на нови Covid отделения да не лишим други болни, които не са заразени с коронавирус, от лечение. Това заяви проф. д-р Анелия Клисарова, преподавател в Медицински университет-Варна и министър на образованието и науката в периода 2013-2014 г., в предаването „ Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса са адекватни и биха дали добър резултат, но все още се забелязва безотговорност у част от хората, които ходят без маски и правят партита, заяви гостът.

Относно заповедта на здравния министър за откриване на нови Covid отделения, Клисарова обясни, че легла ще се намерят, но се забелязва проблем със специалистите, които могат да ги обслужват, тъй като лекарите вече достигат предела на физическите си сили.

„Аз съм убедена, че системата ще се справи. Надявам се да има доброволци, защото няма как да се разкрият толкова легла без хора, които ще ги обслужват. Не е важно пациентът само да легне на болнично легло, но трябва за него да бъдат положени възможно най-добри и най-ефективни грижи“.

На въпрос относно откриването на отделения за лечение на болни от Covid-19 в лечебни заведения, които не са специализирани в инфекциозни болести и способността на медиците там да се справят със заразата, Клисарова изрази увереност, че колегите й, който поемат тази отговорност ще се подготвят по възможно най-добрия начин.

„Истината е, че трябва да внимаваме много, когато разкриваме легата в какви структури го правим, за да не се лишат от лечение хора, които не са заразени с коронавирус, като онкоболни, майки и малки детска. Не трябва да спираме профилактичните прегледи. Заболяванията не чакат Covid-19  да премине, за да се проявят”.

Клисарова завърши разговора, казвайки, че каквито и мерки да се вземат срещу коронавируса личната отговорност е най-важното в момента.

Целия разговор вижте във видео материал.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.