Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Молекулярните механизми могат да помогнат за лечение на нелечими до момента болести

Галя Станева, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН, Бизнес старт, 16.10.2020

10:34 | 16 октомври 2020
Обновен: 14:16 | 16 октомври 2020
Автор: Радостина Ивчева

Молекулярните механизми могат да помогнат за намирането на лечения за болести, които са се считали за нелечими до момента.Това заяви Галя Станева, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство, БАН, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Относно идеите, обсъдени на Международния симпозиум по биоинформатика и биомедицина, който се проведе между 8 и 10 октомври в Бургас, Станева заяви, че за нея най-интересни са били научните изследвания, свързани с микробиом на червата и дихателната система, както и това за физиолома.

„Чрез физиолома правим карта за връзката между мозъка и всички други органи и така можем да кажем всяка една промяна на какво заболяване съответства и какво да бъде адекватното лечение“.

"Основната идея на симпозиумът е чрез мултидисциплинарни подходи да се дават решения в областта на биомедицината", заяви гостът. Станева обясни, че умните технологии биха подобрили човешкото здраве, улеснявайки процеса по диагностициране и намиране на цялостно лечение, а не таргетиране на само една система в тялото.

„Идеята е технологията сама да насочи и диагностицира проблема, лекарят трябва само да потвърди диагнозата“.

"В момента се изследват молекулярни механизми, за да се намерят ефективни лекарства за болести, които човечеството все още не е намерило начин да лекува", каза Станева.

„Клетката е една вселена и затова е трудно да се намери лечение“.

По отношение на Covid-19 гостът заяви, че е важно да се концентрираме върху фундаменталната наука.

„Ваксината се бави, защото имаме липса на ниво фундаментално познание. Това, което като фундаментална наука можем да направим, е когато се разбере колко са молекулите, които могат да лекуват, чрез молекулното моделиране да се изберат няколко молекули, които да бъдат използвани за тестване на силно лечение“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости на предаването "Бизнес старт"  може да видите тук.