Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Сегашните млади са последните, които могат да променят хода на климатичните изменения

Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Веселин Ташев, Международни отношения 4-ти курс УНСС, председател на САИМО, Виолета Иванова, Международни отношения 3-ти курс УНСС, Бизнес старт, 18.09.2020

11:01 | 18 септември 2020
Обновен: 21:43 | 18 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Изменията на климата са реалност и всички сме съгласни, че това е необорим факт. Идентифицирането на промените, смекчаването и превенцията на техните последици трябва да бъдат основни акценти на политическата сцена, както в България и Европа, така и в глобален мащаб. Но по-възрастното поколение е все още консервативно и приоритети му са други. Затова трябва да активираме младите хора и да чуем техния глас, защото те са тези, които могат да осъществят промяната за бъдещите поколения. Това заявиха Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, Веселин Ташев, Международни отношения 4-ти курс УНСС, председател на САИМО, Виолета Иванова, Международни отношения 3-ти курс УНСС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

По думите на Йордан Божилов в България е изключтелно необходимо да бъдат идентифицирани климатичните измения и техните последици.

"Тази година имахме едни от най-ниските добиви на пшеница и това е само началото -  ако този кауза не обхване всички, то климатичните промени ще доведат до няколко десетилетия проблеми със сигурността, миграцията и потенциална война за ресурси", коментира Йордан Божилов 

"Нашата цел е да активираме "гласа" на младите, защото те са потърпевшите от климатичните промени. Бизнесите странят от допълнителни инвестиции в чиста енергия, а пък приоритетите на българското правителство са насочени към запазване на работни места, една част от които са заети именно в най-големите предприятия замърсители. Нужен е диалог между младите, бизнесите и правителството, който да доведе до появата по-екологически щадящ план за стратегическо преструкутиране"

Според Веселин Ташев сегашното младо поколение е последното, което може да промени хода на климатичните промени. 

"Броят на ангажираните млади и възрастни нараства, но все още е недостатъчен. Нужни са по-ефикасни усилия на властта и ангажираност на всички нива"

Виолета Иванова заяви, че въпреки нарастването на броя на хората, които осъзнават последствията от промените в климата, адресирането на този проблем липсва в политическите ходове и линии на управления.

"По-добро бъдеще за децата ни може да бъде осигурено само ако предприемем бързи и решителни действия", добави още Виолета Иванова.

Целия разговор вижте във видеото.

Гостите са сред участниците на Младежка конференция "Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“, която ще се проведе на 19 и 20 октомври в София.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук