Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експерт: Наредбата за здравните медиатори ще прекрати безпринципни назначения

Проф. Ивайло Търнев, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори, Бизнес старт, 26.08.2020

10:30 | 26 август 2020
Обновен: 14:52 | 26 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

С Наредбата за изискванията за дейността на здравните медиатори ще се утвърждават принципите на професионализъм. Безпринципните назначения водиха до липса на устойчивост и ефективност, коментира проф. Ивайло Търнев, член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Здравните медиатори минават през обучение, имат социален опит и посредничат между общността, здравните и социални служби. Те съдействат за изпълнението на профилактичните програми. Подпомагат хората при освидетелстване, както и при снабдяване с определени документи".

Гостът посочи, че досега не е имало регламент, а утвърдена длъжностната характеристика и форма на професионално обучение. По думите му много кметове не са спазвали изискванията за подбор на здравни медиатори и не са организирали прозрачни комисии за избора им.

Търнев подчерта, че според наредбата трябва да бъде обявен конкурс със заповед на кмета на съответната общината, да се избере комисия и по ефективен начин да се подберат хора за обучение. След това те се изпращат във Факултета по обществено здраве при Медицинския университет в София, полагат изпит и накрая получават сертификат.

Министерство на здравеопазването създаде възможност за допълнително материално стимулиране за здравните медиатори на първа линия в борбата с пандемията, но стандартно те получават минималната работна заплата, стана ясно още от думите на госта.

Проф. Търнев изтъкна колко е важно здравните навици и култура да се изграждат още в детска възраст и това да бъде подпомагано от медийните канали.

Като недостатък на наредбата той определи факта, че около 50% от дейността на медиаторите е чисто социална, което не е регламентирано.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.