Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Манипулациите при новите касови апарати са невъзможни

Николай Проданов, управител на "Елтрейд", Бизнес старт, 02.07.2020

11:16 | 2 юли 2020
Обновен: 13:01 | 2 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

Новите фискални устройства са много надеждни. Манипулирането на касовия апарат в момента е близко до невъзможното. Това каза Николай Проданов, управител на "Елтрейд", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В нашите касови апарати ползваме собствена операционна система, която никой друг не познава. Касата е доста затворено устройство и има малко интерфейси. Поради спецификата на операционната система и базата данни проникването вътре е много трудно. Дори някой да проникне и да успее да фалшифицира нещо, с последните изменения всяка трансакция се предава в сървъра на НАП до три минути".

Той обясни, че пренастройването на касовите апарати и фискалните устройства, свързано с по-ниската ДДС-ставка от 1-ви юли за ресторантьорски и кетъринг услуги, книги, учебници, както и за детски храни и пелени, е сравнително малък проблем.

"Всеки собственик би могъл и сам да го направи. Ние сме осигурили една много иновативна облачна услуга, при която всеки собственик на фискално устройство може безплатно да си настрои данъчните ставки на продуктите, за които това е разрешено".

Проданов заяви, че процесът се осъществява с регистрация на платформата и избор на артикулите, които са с 9% ставка. 

"Тези, които изпитват затруднения със самостоятелното попълване, могат да използват услугите на сервиз. Услугата за преанстройване няма да е повече от 15 лева на устройство".

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.