Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво ще прави бизнесът със старите касови апарати?

Данко Мицев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер, Бизнес старт, 28.03.2019

10:22 | 28 март 2019
Обновен: 19:02 | 6 юни 2020
Данко Мицев, Българска асоциация за развитие на бизнес софтуер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер публикува наръчник за ползването на касовите апарати и какво да прави бизнесът със старите фискални устройства. На 31 март изтича крайният за регистрираните по ДДС лица срок, в който да приведат касовите апарати спрямо новите изисквания. Срокът се отнася само за търговци, които не използват софтуер за управление на продажбите, а ги отчитат само чрез фискално устройство. Вече има над 130 000 регистрирани устройства, заяви Данко Мицев, учредител на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Във вече регистрираните устройства има информация, която търговците са длъжни да съхраняват 5 г. Затова трябва да бъдем внимателни какво се случва със старите устройства и как се подменят. Вариантите са два. Първият е търговецът да закупи съвсем ново устройство. При тази ситуация опциите са две: първо, старото устройство да се бракува - т.е. изчита се фискалната памет от производителя на фискалното устройство и сваля се контролната лента на SD карта, която се предоставя на търговеца и той трябва да е съхранява в съответния срок".

Втората опция е устройството да бъде дерегистрирано в сървъра по причина за временно му спиране, уточни Данко Мицев. "Всички отчети се предават до сървъра. Устройството спира да работи и остава в този си вид при търговеца", допълни той.

Вторият вариант е старото устройство да бъде преработено и да му се смени моделът, уточни гостът.

"Ако търговецът не съхранява или не предостави информацията от разпечатката на файла от контролната лента, при поискване на такава следва акт за наказание. Ако има промени в срока, те ще се публикуват в „Държавен вестник“, но до момента няма такива и срокът остава 31 март".