Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Финансист: Фокусът на компаниите трябва да се върне върху събиранията на вземания

Николай Нешев, финансист и съосновател на Vendofin.com, Бизнес старт, 18.03.2020

09:04 | 18 март 2020
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News
Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Хубавото в настоящата ситуация около коронавируса донякъде е, че бизнесът в момента е малко по-подготвен, имайки опита от кризата 2008-2009 г. Водещи ще са финансовите директори, които трябва да осигурят достатъчно ликвидност на компаниите. Печеливши ще са тези, които успеят да се адаптират. Това каза Николай Нешев, финансист и съосновател на Vendofin.com, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Според Нешев всички излишни активи, които са останали на компаниите по време на експанзията, в момента трябва да са продадени. “Фокусът трябва да се върне върху събиранията на вземания”, отбеляза той.

“Общо-взето, поуката от предходната криза е, че повечето компании трябва да осигурят бърза ликвидност, за да могат да работят нормално”.

Според финансиста у нас има развит пазар за изкупуване на вземания.

“В момента има малък шок на финансовия пазар, защото досега не се е налагало доброволно да изключим икономиката. Има малък хаос и не се очаква да има значими сделки... Вероятно ще настъпи успокоение през следващите седмици”.

Нешев обясни, че цената на вземането се определя основно от това с какво то е обезпечено и с колко дни е просрочено.

По отношение на проблемите с обслужване на банкови кредити експертът посъветва компаниите да се обърнат към банката, от която са получили финансиране.

“В предходната криза имаше доста сътресения във финансовата система. В момента повечето банки са ликвидни, имат опит от финансовата криза и знаят много добре какво трябва да направят”.

По думите на експерта опитът е единственото позитивно нещо в настоящата ситуация. Той отбеляза, че кризата сега ще е много по-голяма от тази от 2008 г., защото предприемачите нямат време за адаптация, това трябва да се случва на момента.