Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Научно парти ще търси обяснение на музиката

Никола Кереков, Ratio.bg, Иван Шопов, музикант, Бизнес старт, 26.11.2019

11:42 | 26 ноември 2019

Музиката е много близка до природата на човека. Поради това почти няма човек, който да не се вълнува от музика. Учените, които изследват произхода на музиката, са установили, че няма популация на планетата, която да не създава собствена музика. Това каза Никола Кереков, Ratio.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Музиката е много дълбоко залегнала в човешката култура. До известна степен създаването, слушането и оценяването на музиката са се превърнали в наше еволюционно наследство".

Той говори за програмата на научното парти на тема музика, което Музейко и Ratio организират.

„Тази вечер сме включили мащабна програма. Музикантът Иван Шопов ще покаже как се създава музика буквално от един звук".

Кереков обясни, че на събитието ще се покаже как се организира музиката, как се създават оркестри и как се синхронизират усилия, за да се получи музикално произведение.

„Ще говорим за акустика и музикално инженерство – как се проектират зали спрямо различното им предназначение, за да бъдат оптимално озвучени“.

Иван Шопов, музикант, разказа как използва минимално количество звук и от него може да направи максимално количество музика.

„Това е нещо, което съвременните технологии позволяват. Вече е много гъвкаво създаването на електронна музика. Ще покажа на хората, че не е нужно да има огромен арсенал от звукове, а трябва един звук".

Вижте целия разговор във видеото.