Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Основната причина за водния режим в Перник е липсата на достатъчно валежи

Инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите, Бизнес старт, 21.11.2019

08:55 | 21 ноември 2019
Инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на тази седмица Перник е на воден режим. Основната причина е липсата на достатъчно валежи. Оттам нататък въпросът е как е била изразходвана наличната вода. Все още се обследват обстоятелствата и начинът на използване на водния ресурс. Опазването на ресурса става с пестене и инженерни мерки - намаляване на загубите по водоснабдителната система, коментира инж. Иван Иванов, Българска асоциация по водите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Министерството на околната среда и водите дават разрешения на ползвателите да потребяват определени количества през месеците", уточни гостът.

Гостът сподели опасенията, че водният режим не води непременно до икономия. "Той трябва да бъде направен умело, тъй като хората се презапасяват. Самото спиране и пускане на системата води до много повече аварии", подчерта той.

"Вероятно проблемът в Перник е бил, че не навреме е спряно ползването на големи количества от индустрията", изрази хипотеза инженер Иванов.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройството са тези, които носят отговорност за управлението на дружеството и ако са преценили, че има основание да бъде освободен управителят, сигурно е така".

Позицията на инженер Иванов е, че не трябва често да се сменят управителите на ВИК дружествата.

"В България имаме средно 60% загуби на вода. Трябва да започнем да се борим с неотчетените водни количества. Това се изразява в инвестиции в подмяна на водопроводите, както и спиране на нереглементираното ползване на вода".

По думите на госта трябва да се направи национална програма за намаляване на загубите на вода у нас. Освен това той посочи и необходимостта от инвестиции в размер на 3 млрд. евро за водоснабдяване, както и адаптивността към природните условия като фактор за справяне с проблема.