Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо е важно местната власт да стимулира малкия и среден бизнес?

Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, Бизнес старт, 28.10.2019

10:48 | 28 октомври 2019
Обновен: 10:52 | 28 октомври 2019

Във всяка една местна общност има три основни сектора – бизнес секторът, публичният и гражданският. Ролята на бизнеса е водеща, тъй като това е частта от местната общност, която създава добавена стойност. Това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"Когато бизнесът е в състояние да реализира пълния си потенциал, тогава местната общност е в разцвет, генерира социален капитал и хората са доволни от начина си на живот".

Тя изрази надежда, че новите управници по места ще осъзнаят това. Според Негулова създаването на една специализирана програма под формата на стратегия или план за действие в подкрепа на работата на малките и средните предприятия е ключът на успеха на политиците.

"След вота избраните в местното управление трябва да актуализират своите програми и да има фокус върху малкия бизнес с конкретни политики. В това отношение може да се стъпи на основния политически документ на Европейския съюз (ЕС) small business act, защото там са изведени 10 принципа. Те дават много добри индикатори, по които да се оценява до колко властта прави политики в подкрепа на малкия бизнес".

Тя обясни, че сред основните принципи в документа са създаването на отговорна администрация.

"Идеята е да има дигитализация на административните услуги и отговорно отношение на администрацията към бизнеса. В момента на много места това не се случва".

Негулова говори и за насърчаването на предприемачеството и предприемаческия начин на мислене.

„Предприемаческият начин на мислене дава възможност да управляваш процеси, да поемаш риск и да носиш отговорност“.

По думите ѝ би било добре големите общини с повече приходи да заделят специален фонд, с който да финансират проекти на малкия бизнес, които са в социална полза.

Вижте целия разговор във видеото.