Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как една магистратура във ВУЗФ ще подобри услугите на имотния пазар?

Доц. д-р Радостин Вазов, преподавател във ВУЗФ + Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net, Бизнес старт, 08.10.2019

09:24 | 8 октомври 2019
Доц. д-р Радостин Вазов, преподавател във ВУЗФ + Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. д-р Радостин Вазов, преподавател във ВУЗФ + Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Открихме, че има нужда от магистратура „Брокерство и оценяване на недвижими имоти“ във ВУЗФ, тъй като тя ще да даде много сериозен поглед и образование на самите брокери. Липсата на регулация на пазара е доста осезаема. Целта на магистратурата е да създаде първите правила и норми в бизнеса. Това каза доц. д-р Радостин Вазов, преподавател във ВУЗФ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Бизнесът не е регламентиран. До известна степен може да се определи като нов бизнес за България. В тази сфера работят много компетентни кадри с богат опит, но има и хора без подготовка, които създават лош имидж на професията. Необходимо е обучение и това е част от каузата на Imoti.net да даде по-добра услуга на потребителите и да ги свърже с коректни посредници", коментира Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

"Близо 30% от клиентите се опитват да заобиколят брокерите. Това е лоша практика, но тя е продиктувана от отношението и работата на брокерите. Когато те бъдат обучени, тази тенденция ще спадне", допълни тя.

"Целта на магистратурата е да вдигне нивото и качеството на предлаганите услуги на пазара", заяви Вазов.

"Завършилите магистратурата ще бъдат подготвени, когато се регулира бранша и ще отговорят на изискванията. Липсата на образователен ценз в бранша удря по авторитета на брокерите. Недоверието кара клиентите да заобикалят брокерите", обясни Стойчева.

Вижте целия разговор във видеото.