Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Саша Безуханова: Ресорът "Иновации и младеж" ще подкрепя бизнеса и технологичните изследвания

Представителят на борда на Европейския институт за иновации и технологии, основател на Move.bg, Бизнес старт, 16.09.2019

11:14 | 16 септември 2019
Обновен: 19:04 | 4 юни 2020
Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии, основател на Move.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Иновации и младеж“ е един от най-важните ресори, защото има голям бюджет за изцяло нова политика за подкрепа на бизнеса и върхови технологични изследвания. Осигурява се интегритет на образование и политики за подкрепа на младежта, подкрепа на стартиращ бизнес, на иновации и рисково инвестиране в стратегически бизнеси. Това каза Саша Безуханова, член на борда на Европейския институт за иновации и технологии, основател на Move.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Това е един от най-важните икономически ресори на Европейската комисия, коментира тя.

Трябва да осигурим среда в България, която да позволи програмите и философията на европейския процес да достигнат до реципиентите, смята тя.

"В момента няма ясна институционална рамка науката и иновациите да имат единни политики. Това създава забавяне и на българско ниво е необходимо да се осигури синхрон".

В почти всички държави в Европа има министерства на иновациите, но в България няма, отбеляза Безуханова.

Философията на „Хоризонт Европа“ включва т.нар. мисии, коментира тя.

"Мисиите са отделни стратегически направления. Те са свързани с адресирането на значими предизвикателства пред човечеството с технологични решения. Климатичните промени са една от големите мисии".

"Цялата екосистема, която създава „Хоризонт Европа“, позволява да се прави развойна изследователска работа, да се подкрепят стартъпи, да се ангажира социален процес в полза на намирането на устойчиви бизнес решения за разрешаването на проблеми", обясни Безуханова.

Вижте целия разговор във видеото.