Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

"Творчески щрихи" - изложбата, посветена на 100 г. от рождението на Николай Хайтов

Арх. Здравец Хайтов, Бизнес старт, 06.09.2019

12:04 | 6 септември 2019
Обновен: 12:04 | 6 септември 2019
Арх. Здравец Хайтов. Снимка: Blomberg TV Bulgaria
Арх. Здравец Хайтов. Снимка: Blomberg TV Bulgaria

В Деня на Съединението - 6-ти септември, се отбелязват и 100 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Това е едно от събитията, с които ще бъде дадено началото на Европейските дни на наследството 2019. Изложбата "Творчески щрихи" е посветена на тази годишнина. Тя утвърждава и символизира българския дух и талант, приемствеността във времето и сплотяването ни като нация. Това стана ясно от думите на архитект Здравец Хайтов в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът ще отбележи днешния празник в Пловдив в подготовка на следващото събитие, свързано със 100-годишнината от рождението на Николай Хайтов - фотоизложбата "Героите на Хайтов в българското кино", в Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив, от 9 до 16 септември.

Това е една следваща изложба, която показва работни моменти по заснемането на филми по сценарии на Хайтов. Филми като "Козият рог", "Мъжки времена", "Изпит", "Дърво без корен", "Краят на песента", спомена гостът. "Самата изложба съдържа документални снимки, като в нея присъстват нашите големи имена от българското кино Методи Андонов, Димо Коларов и т.н. Фондация Памет се гордее с това, че състави "Творчески щрихи". Тук присъстват млади творци - художници от Художествената гимназия и Националната художествена академия в София, ученици от гимназията по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" във Варна", допълни той.

Зрителят може да види съвременния прочит на "Диви разкази" през илюстрациите за корица и разказите в творбите на въпросните млади хора, включително и дърворезби, разкри гостът, пояснявайки, че част от изложбата са и портретите на Хайтов в годините, направени от скулптора Александър Хайтов и онагледяващи личността на писателя.

Денят на съединението - 6-ти септември, е невероятен акт, който събира хората и отечеството, смята архитект Хайтов. "Друг такъв акт е делото Свети Княз Борис I покръстител. Каузата за езика е една от каузите, които Хайтов изповядва и чието дело трябва да продължим", изтъкна още Здравец Хайтов.

Гостът коментира и "Визия за София" с 24 дългосрочни цели на развитие на Столична община до 2050 г. в няколко направления като градска среда, хора, култура, икономика. Условията и общ устройствен план има, всичко е въпрос на управление, счита Хайтов.

"Бетонирайки София, дишането и живеенето ще стават все по-трудни. Визията не може да бъде създадена за минимално време. Това е оглеждане, имплементиране на статистически данни, икономика, тенденции. Най-важно е управляващите да спазват това, което е направено".