Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Свързани ли са разследванията от САЩ на технологичните гиганти с лобистки натиск?

Проф. Георги Димитров, Фондация "Право и Интернет", Бизнес старт, 05.06.2019

08:54 | 5 юни 2019
Обновен: 21:41 | 6 юни 2020
Проф. Георги Димитров, Фондация "Право и Интернет". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В разследванията на американското правителство спрямо технологичните гиганти Amazon, Apple, Facebook и Google няма конкретно оплакване. Действията на правителството са да се търси непременно нещо гнило. През последните няколко години се натрупаха доста ефекти от бизнеса на големите гиганти, които разшириха портфолиото от своите услуги в различни направления - медийно, финансово, търговско. Те станаха важен инструмент за търгуване, който не е съществувал, преди да ги има. Формите на електронна търговия изместиха традиционната такава. Засегнаха ритейл сегмента. Това доведе до масови натиск върху гигантите, в който се корени политически оттенък и лобистки натиск. Това коментира проф. Георги Димитров, Фондация "Право и Интернет", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

И притеснението с продаването на данни е важно, отбеляза гостът.

Имаше случаи в миналото, които доведоха до използването на личните данни, за да достигнат до тях таргетирани съобщения, касаещи например политически кампании, като инструменти за влияние, изтъкна професор Димитров.

"Фалшивите новини са от едно от палотогичните явления. Използват се често като инструмент за спекулиране на пазара - след пускане на фалшива новина акциите на една компания падат. Борбата със закрилата на личната сфера, фалшивите новини, политическото мнение стават важен фактор".

Конкретно оплакване няма, но има огромни лобистки натиски върху правителството на САЩ да намери възможност да ограничи бизнеса на големите гиганти в областта на технологиите, посочи Георги Димитров.

"Чрез Apple се предоставят до крайния потребител платформи, които отговарят на неговите потребности. Така обаче възникнаха оплаквания за неравностойно третиране между собствената услуга и тези услуги, с които трябва да се конкурираш. Трудно е да се говори за нарушение без разследване".