Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Какви са възможностите на България за привличане на японски инвестиции?

Георги Стоев, зам.-председател на Българо-японския съвет при БТПП, Бизнес старт, 27.05.2019

09:18 | 27 май 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Японските компании винаги са имали подчертан интерес към потенциала на българските софтуерни дружества и компонентната база, която те биха могли да развият с тяхно съдействие. Основният им интерес за инвестиции у нас обаче остава насочен към автомобилния сектор и селскостопанските стоки. Това каза Георги Стоев, зам.-председател на Българо-японския съвет при БТПП, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Стоев коментира развитието на отношенията между Европейския съюз и Япония, като отбеляза, че договорът за икономическо партньорство между тях е вече в сила, предстои ратификацията от страните членки на блока и на този за стратегическо партньорство.

Това е един много сериозен тласък за търговските отношения между Брюксел и Токио. Той дава много добри възможности и за нашите фирми“.

Друга тема, на която Стоев се спря, е отражението на Brexit върху японските инвестиции във Великобритания.

Японският бизнес е инвестирал много в Кралството, той има години история там. Неяснотите около процеса създадоха големи притеснения за много компании, част от тях потърсиха начини за преместване на дейността си, някои вече го направиха“.

Усилията на САЩ за сближаване с азиатската страна биха могли да засилят глобалната икономическа активност и не са заплаха за ЕС, коментира още гостът.

„Добрите отношения между Вашингтон и Токио винаги са били във фокуса на вниманието на цяла Азия. До някаква степен те са гаранция за икономическата свобода и доброто сътрудничество между регионите на САЩ, Азия и Европа“.