Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Негативизмът към Тръмп не се отразява на добрите му икономически решения за САЩ

Тодор Николов, финансист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г.

11:03 | 2 май 2019
Обновен: 09:18 | 5 юни 2020
Тодор Николов, финансист, „Бизнес старт“, 02.05.2019 г.

Федералният резерв на САЩ (ФЕД) отново взе решение да запази основния лихвен процент в страната, въпреки желанието на президента Доналд Тръмп за понижение. Това изглежда е ясен знак за доброто развитие на икономика и двете страни се превръщат в добри балансьори. Подобно мнение изказа финансистът Тодор Николов за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Когато системата е устойчива и няма някакви рискове е логично да не се предприемат съществени промени. Инфлацията се движи в приемливи нива. Тя е под 2%. Имаме и устойчив икономически растеж“.

Щатите влизат в кампания за бъдещите президентски избори и по всичко личи, че Тръмп прави сериозна заявка за втори мандат, смята икономистът.

„Независимо от коментарите за президента Тръмп, неговите решения за американската икономика водят до положителни резултати. Моята прогноза е, че агресивната му икономическа политика увеличава шансовете за втори мандат“.

Преговорите между Китай и САЩ за търговско споразумение са водеща тема от доста време насам. Там надеждите са, че ще се стигне до балансирано решение, което да нормализира световната икономика, макар Тръмп да е особено непредвидим. Това мнение изрази Тодор Николов.

„Повишаването с 0,4% на БВП в еврозоната е много добра новина, защото това бележи 22 поредни месеца на икономически растеж. И то на фона на бежанската криза и Брекзит“.

Целия икономически анализ можете да видите във видеото.