Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ловците на трюфели настояват за криминализиране на незаконните практики в бранша

Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България, „Бизнес старт“, 30.04.2019 г.

09:42 | 30 април 2019
Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели (АЛТ) в България, „Бизнес старт“, 30.04.2019 г.
Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели (АЛТ) в България, „Бизнес старт“, 30.04.2019 г.

Депутати от Обединени патриоти внесоха законопроект за регулиране на събирането на трюфели в България, тъй като това е бизнес за повече от 200 млн. лв. годишно, който е застрашен от някои лоши практики. Росен Иванов, председател на Асоциацията на ловците на трюфели в България, коментира внесеното предложения за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Големият проблем в България е недобросъвестното разкопаване на горите и масовото унищожаване на трюфелните находища. Как става това? Хора без обучени кучета разкопават находищата, прекъсват връзката с дърветата /микоризата/ и там трюфелите почти изчезват. Затова предлагаме сериозни санкции за недобросъвестните събирачи и фирмите-изкупвачи“.

Към момента някои горски стопанства взимат такси за събиране на трюфели - 36 лв. за частни лица и 360 лв. за фирми, казва Иванов. Предложението му е тези суми да се увеличат на 500-1000 лв. годишно, за да не се дава възможност на недобросъвестни хора да унищожават безвъзвратно находищата.

„България е най-големият износител на трюфели в света, а Италия е най-големият вносител“.

Редица държави развиват този бранш в момента, като дори Иран проявява все по-сериозни амбиции в тази посока, казва още гостът в студиото. Страната едва наскоро е установила наличието на гъбата в своя регион и ако България не предприеме мерки, за да подобри условията за този бизнес, то конкурентите ще застрашат сериозно пазара.

„Предложените в законопроекта глоби за унищожаване на трюфелни находища от 1000 до 3000 лв. са малки, като желанието ни е по-скоро незаконният лов на трюфели да се криминализира“.

Регулациите биха наложили по-висок професионализъм в бранша, за да може ловците на трюфели да работят по-качествено и същевременно да помагат за опазването на природните ресурси, допълва Иванов. Страната ни е богата на всичките видове трюфели и дори на най-скъпия сорт от, така наречения, бял трюфел.

Целия разговор по темата можете да видите във видеото.