Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо „Данък втори дом“ бе отменен от Конституционния съд

Адв. Мирослав Моллов, адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков, Спасов", и Дора Янкова, член на комисията по бюджет и финанси в парламента, „Бизнес старт“, 24.04.2019 г.

09:57 | 24 април 2019
Обновен: 09:57 | 24 април 2019
Адв. Мирослав Моллов, адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков, Спасов", и Дора Янкова, член на комисията по бюджет и финанси в парламента
Адв. Мирослав Моллов, адвокатско дружество "Станков, Тодоров, Хинков, Спасов", и Дора Янкова, член на комисията по бюджет и финанси в парламента

Конституционният съд взе решение на 9 април да отмени „Данък втори дом“ в Закона за местните данъци и такси, който правителството прие по-рано през годината. Темата дискутират адв. Мирослав Моллов от адвокатско дружество „Станков, Тодоров, Хинков, Спасов“ и Дора Янкова, член на Комисията по бюджет и финанси в парламента, за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За да бъдете обложени с такъв данък, имотът ви трябва да е жилищен, да не е отдаден под наем и да не е регистриран по закона за туризма, като място за настаняване“, обяснява адв. Моллов.

Съображението на Конституционния съд е от невъзможността законодателната и изпълнителната власт да бъдат смесвани, какъвто е казусът тук, според госта в студиото. Народното събрание, а не Министерски съвет, може да определя данъците.

„Общините имат проблем със събирането на данъците. В разписните книги собствеността е регистрирана. В момента може да се връща една справедливост за равнопоставеност, но вече звучи една несправедливост и един сигнал за изтичане на публични ресурси, които не са събрани“, отговаря на свой ред Янкова.

Изградилата се ситуация създава известна непредвидимост за физическите и юридическите лица, които притежават недвижими имоти, според адв. Моллов. Ако днес един имот подлежи на „Данък втори дом“, то утре той може вече да не подлежи. Същото е в сила и в обратния случай.

Вижте видео материалите от дискусията.