Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Huawei премина на следващото ниво: заведе дело срещу САЩ

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 07.03.2019

10:18 | 7 март 2019
Обновен: 10:24 | 7 март 2019
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies заведе дело срещу американското правителство, посочвайки, че законът, ограничаващ бизнеса му в САЩ, противоречи на конституцията. С това Huawei продължава своя ответен удар срещу правителството, настояващо за блокирането ѝ от глобалните пазари. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Huawei заяви, че е подала жалба във федералния съд в Тексас срещу част от закона, влязла в сила с одобрението на американския президент Доналд Тръмп през август и която спира федералните агенции и техните поддоставчици да използват оборудване и услуги на Huawei". 

Ходът сигнализира за по-агресивен отговор от страна на компанията към американските обвинители, които се опитват да убедят други страни да блокират съоръженията на Huawei от комуникационните мрежи от пето поколение, коментира Кирилова.

"Делото бележи и поредната конфронтация между Китай и Съединените щати, които прекараха по-голямата част от 2018 г. в налагането на мита върху стоки за милиарди долари. Годината завърши с ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в Канада по искане на САЩ. Преди дни Уанджоу подаде съдебен иск срещу правителството на Канада за това, че са били нарушени конституционните ѝ права по време на ареста ѝ през декември - в опит за дискредитиране на делото срещу нея, докато тя очаква потенциална екстрадация в САЩ по обвинение за банкови измами".

Много преди Тръмп да инициира търговската война, дейностите на Huawei са били обект на критика от американските власти, сочат интервюта с 10 души, запознати с разследванията на Huawei и документи, свързани с разследвания, разгледани от Ройтерс, обяси тя. 

Белият дом не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар по делото, заяви Кирилова.

"В рамките на делото Huawei атакува разпоредба в Закона за националната отбрана за 2019 година, която забранява на всяка изпълнителна агенция, държавен изпълнител или компания, която получава държавен заем или безвъзмездна помощ, да използва оборудването на Huawei и ZTE, според съдебния иск. Китайската компания твърди, че разпоредбата представлява  законоово наказание без съд, което забранено от Конституцията на САЩ".

Във видео материала може да проследите целия технологичен коментар.