Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Оптимизмът на международните пазари може да бъде помрачен още тази седмица

Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет Мениджмънт", Бизнес старт, 25.02.2019

08:23 | 25 февруари 2019
Обновен: 12:32 | 5 юни 2020
Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет Мениджмънт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оптимизъм завладя американските и китайските фондови пазари след информацията за постигнат значителен напредък в търговските преговори между Вашингтон и Пекин. Предстоящите събития обаче имат потенциала да променят нагласите на инвеститорите и да върнат волатилността на пазарите. Това каза Симеон Тодоров, трейдър в "Експат Асет Мениджмънт", в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Предстои една изпълнена със събития седмица, в която ще се срещнат американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун, очаква се изказване на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, в следващите няколко дни ще станат ясни и данните за икономическия ръст и инфлацията в САЩ".

Тодоров коментира постигнатия напредък в преговорите между САЩ и Китай и информацията, че администрацията на Тръмп отлага въвеждането на нови мита върху китайския внос.

Преговорите бяха доста продуктивни и голяма част от различията бяха разрешени. Най-голям напредък има по отношение на въпросите, касаещи интелектуалната собственост, валутата на Китай, както и търговския дефицит между двете най-големи икономики в света”.

Гостът се спря и на възможността за сключване на валутен пакт между САЩ и Китай.

Подобен документ би изтрил част от конкурентното преимущество на Китай, като това ще се отрази негативно на експортния сектор. Една стабилна валута обаче би се отразила положително на капиталовите потоци в страната. Стабилизацията може да помогне на азиатската страна да премине към икономика, насочена към вътрешното потребление - нещо, към което Китай се стреми от доста години”.

Основна спънка за постигането на окончателно споразумение между Вашингтон и Пекин остава намирането на механизъм, по който да се прилага то, добави Тодоров.

Вижте повече във видео материала.