Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Производството на боровинки трябва да се разшири 10 пъти

Цветан Николов, производител на боровинки, Бизнес старт, 13.02.2019

10:30 | 13 февруари 2019
Цветан Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветан Николов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската боровинка има много добри качества - добър търговски вид и съдържание на захарност. За особеностите на отглеждането на култивираната американска боровинка у нас разказа Цветан Николов, производител на боровинки, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Нашата ферма Berg-Berry е създадена преди повече от 15 години и има богат опит в отглеждането на култивирана американска боровинка. Създадена е в регион, подходящ за тези насаждения,  на град Берковица и при 300 м надморска височина. Преди нашата ферма има създадени с научна цел няколко насаждения в България от Лесотехническия университет в София, те са в Троян и в с. Бързия", разказа Николов.

За това време фермата поддържа около 20 дка с насаждения, тъй като самите насаждения изискват подновяване и след определен период се изрязват до нула и се подновяват.

"Тези насаждения имат живот над 100 г., така че е много важно да бъдат създадени на точното място с необходимите почвени и климатични условия. Отглеждането както на всеки култивиран плод, е доста трудно, тъй като самите боровинки, които се наричат висока американска боровинка, са култивирани през 1900 г. в Америка, те са американски растения, навлезли в Европа през Холандия и са разработени над 1000 сорта от култивирани боровинки, разпространени в цял свят. Водещи производители са Америка и Канада", каза още Николов.

Холандските експерти от страна на холандското правителство, по програма на земеделското министерство са консултирали производителя в България във всички области, за което Николов е благодарен, тъй като отглеждането е специфично и изисква специални и точни агромероприятия, да са спазени всички необходими дейности - резитба, торене, поливане, за да има резултати.

"По наши данни за миналата година световното производство е възлизало на над 900 хил. тона, 80% от които са произведени в САЩ и Канада, а в България има масиви от 300 декара, което е незначително на фона на световните тенденции, от които при добро отглеждане се получават около 200 тона".

Условията и предпоставките за отглеждането им в България, по реакцията на холандските консултанти на фермата, са отлични, те дават много хубав търговски вид и съдържание на захари на плодовете, което се дължи на слънцегреенето и на добрите почвени условия. Необходимата инвестиция за начало на този бизнес е от порядъка на 10 -12 лв. на храст или при нормална схема на разположение на храстите - от порядъка на 2500 лв. дка. Възвръщаемостта много зависи от точното приложение на агротехническите мероприятия, растенията са много чувствителни към киселинността на почвата, каза още производителят.

Интерес към плодовете, произведени у нас има не само от европейските държави, но и от Чили, където производството на плодовете са подкрепени с много държавни програми.

Гледайте разговора във видео материала.