Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Доц. Коларова: Предоговарянето на Brexit е невъзможно

Доц. д-р Румяна Коларова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 30.01.2019

09:55 | 30 януари 2019
Доц. Румяна Коларова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Румяна Коларова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целият процес по договарянето за излизането на Великобритания е свързан с една изключителна мудност на правителството на Тереза Мей, нежелание, дори препъване, но до този момент с движение напред. Ако има някаква развръзка по Brexit, тя се очаква до края на февруари. Решението на Британския парламент да натовари Тереза Мей с предоговаряне на част от споразумението с ЕС не означава нищо друго, освен поредното отлагане. Това мнение заяви доц. д-р Румяна Коларова, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова.

Според доц. Коларова предоговарянето на Brexit е невъзможно, защото това е пакетна сделка. "В момента в който се пипне един елемент много други елементи увисват. Оттук нататък всякакъв вид отстъпки пред Обединеното кралство ще бъдат приемани като слабост на ЕС. А това е най-нежеланото от политиците, когато става дума за избори, още повече, че безизходността на сегашната ситуация и очакваните големи политически негативи се определя като политическо цунами, което ще залее политическото статукво във Великобритания. Заради това предоговарянето е много труден процес, а всяка отстъпка пред държавата ще носи негативи, защото Великобритания в ЕС е най-привилегированата държава, която постоянно изискваше и постигаше отстъпки за себе си. Тя и поддържаше един много силен евроскептичен лагер около себе си ", каза доц. Коларова.

Ако Великобритания излезе от ЕС без сделка, за част от гражданите, ирландците, които преминават през нея ще се окаже, че живеят в чужбина. "В това няма рискове, защото всеки един цивилизован човек в момента много добре знае какво значи да живееш в чужбина. Движиш се с паспорта си, подлежиш на определен регистрационен режим и т.н.".

Какво ще стане с английските университети и кои всъщност са те? 

Още по темата - гледайте във видео материала.