Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Арабският свят акцентира върху привличането на инвестиции

Бизнес старт, 22.02.2016

08:29 | 22 февруари 2016
Автор: Investor.bg
проф. Бистра Боева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
проф. Бистра Боева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Поводът на мероприятието в Абу Дабу беше приемането на новите правила за корпоративно управление от Г-20 и страните членки на ОИСР, посочи проф. Бистра Боева, преподавател в УНСС, коментирайки форума на финансовите регулатори от Арабския свят, посветен на корпоративното управление, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Това е първото международно мероприятие, на което регулатори на капиталовите пазари и националните банки се събраха, за да видят какво означава за регулаторите корпоративното управление сега и как то може да допринесе за привличане на инвестиции, обясни проф. Боева.

Ключов момент в новите правила е подобряването на отношенията в т.нар. инвестиционна верига (инвеститор-инвестиционни фондове-капиталови пазари-компании, в които се участва). Кризата доказа, че едни от най-големите проблеми са краткосрочните сделки, а не винаги защитата на инвеститорите. По думите на проф. Боева този път в правилата специално място е отделено на ролята на фондовите борси.

Регулаторите искат да прилагат съвременни инструменти за оценка на компаниите за корпоративно управление. На форума се дискутираше, например, че Комисията на капиталовите пазари в Йордания прилага карта за оценка на състоянието на компаниите и корпоративното управление, посочи още проф. Боева.

Вижте целия разговор във видеото: