Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бюджет 2019 гарантира социалната защита, но на практика замразява доходите на пенсионерите

Хасан Адемов, председател на Социалната комисия в Народното събрание и Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, Бизнес старт, 29.11.2018

09:18 | 29 ноември 2018
Хасан Адемов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Хасан Адемов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджетът за 2019 г. вече е приет окончателно на второ четене вчера. По отношение на макрорамката са предвидени повече от 11 млрд. лв. разходи по бюджета на ДОО, трансферът за първи път е под 4 млрд., увеличението на всички пенсии от 1 юли 2019 г. ще е с 5,7%, увеличен е максималният размер на пенсиите до 1200 лв. По този начин 40 хил. пенсионери, които до сега бяха ограничени от тавана, ще могат да получават реалния си размер на пенсиите. Над тази граница остават още около 21 хил. пенсионери, които са с ограничен размер. Разбира се, заложени са увеличения на минималната пенсия за стаж и възраст и свързаните с нея пенсии, нивото на социална защита е гарантирано с този бюджет. Това каза по повод частта социална политика на приетия бюджет за 2019 г. Хасан Адемов, председател на Социалната комисия в Народното събрание в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Спорните моменти около дебатите по бюджета бяха няколко: Какъв да е размерът на минималната пенсия за стаж и възраст бе единият, патриотите бяха обещали в предизборната кампания 300 лв. и сега опозиционните партии решиха да им напомнят, за да могат да си изпълнят обещанието. Другият спорен момент беше около максималния осигурителен доход. Аз предложих да се запази максималният осигурителен доход на 2600 лв., защото такива сериозни макропараметри на пенсионната система и на ДОО не могат да се променят в последния момент. Има фирми, които до края на септември или в началото на октомври правят своите бизнес програми за следващата година и в един момент се оказва, че те трябва да ги коригират само затова, защото някой в последния момент, без това да е записано в тригодишната бюджетна прогноза, предлага това число 3000 без да е ясно защо точно толкова".

 Не може хората, които със своя труд осигуряват най-висока принадена стойност да бъдат изненадани в последния момент, каза Адемов и уточни "не наказани, но изненадани. Защото най-важното за бизнеса и то за успешния бизнес е поведението на управляващите да е предвидимо, за да може да си направи сметките". 

Ще позволят ли милиардите, заложени в бюджет 2019 да се води една справедлива социална политика, това коментира Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър, с директно включване за предаването "Бизнес старт".

"Може би най-голямото достойнство на бюджета е, че гарантира плащането на пенсиите такива, каквито са, от гледна точка на финансовата стабилност. От друга страна, има свръхочаквания към този бюджет. Много хора, които разчитат само на пенсия очакват на фона на приказките, че е най-социалния бюджет, животът им да стане по-добър. Тук може би ще преживеят разочарование, защото данните на бюджета практически предвиждат замразяване на доходите на пенсионерите, при положение че имаме увеличаване с около 6% от средата на година, което средно годишно означава 3%, имаме инфлация от около 35, както се прогнозира, практически това означава същата покупателна способност като през тази година".

Гледайте целия разговор във видео материала.