Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

САЩ се опитват да накарат съюзниците си да се отдръпнат от Huawei

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 23.11.2018

12:50 | 23 ноември 2018
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg
Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Американското правителство се опитва да накара телекомуникационните и интернет доставчиците в нейните страни - съюзници да започнат да избягват производителя на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies, пише Wall Street Journal, съобщи Елена Кириловаредактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Елена Кирилова.

Стъпката може да ускори натиска върху китайската компания, която е щателно следена от западните агенции заради предполагаемите си връзки с китайското правителство и възможността нейното оборудване да може да се ползва за шпионаж, твърди Елена Кирилова.

"Представители на американските власти са се обърнали към свои колеги от различни правителства и към директори на телекоми в приятелски настроени страни, където оборудването на Huawei вече е широко ползвано. Те са ги призовали да обърнат внимание на рисковете за киберсигурността, сочи статията на Wall Street Journal, която се позовава на източници, запознати със ситуацията".

Съединените щати вече наложиха ограничение Huawei да доставя технологии на тяхното правителство и контракторите му, докато Австралия забрани компанията да доставя оборудване за 5G мобилни мрежи, разкрива Елена Кирилова.

"Огъващите се смартфони са нещо, което производителите на подобен тип устройва следят. Все повече сигнали показват, че производителите имат с какво да ни изненадат. LG също е сред тях. Това показва новата ѝ заявка за защита на търговски марки. На 21 ноември е подала заявка за регистрация на общо три бранда. FLEX, FOLDI, DUPLEX са категоризирани като клас 9, който включва и смартфони. Няма гаранция, че LG ще влезе в сегмента с огъващи се телефони, но все пак дава подобни сигнали".