Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Величков: Българската прокуратура следва строго определен тоталитарен модел

Бизнес старт, 16.02.2016

09:26 | 16 февруари 2016
Обновен: 09:41 | 16 февруари 2016
Автор: Севделина Илиева
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската прокуратура следва строго определен тоталитарен модел. За липсата на ефективни присъди всички обвиняват съда, но истината е, че прокуратурата има голяма вина. Така председателят на гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков коментира в ефира на "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria най-важните реформи, които трябва да се осъществят в съдебната система.

Величков представи предложенията на организацията и бе категоричен, че промените трябва да започнат от децентрализиране на структурата на прокуратурата и от отпадането на ръководството на главния прокурор над останалите. Той коментира и вероятността България да остане единствената страна под наблюдение в ЕС. Величков обясни, че новината е била очаквана и, че докладите по правосъдие и вътрешен ред за Румъния и България вече се различават коренно. Според него причината е, че северната ни съседка е постигнала много в областта на върховенството на правото и усещането за справедливост в обществото в последните години.

При нас показателите силно се влошават. Само дипломатичният тон ни спасява от разгромяващи критики, но шансът да се поправим може би този път е последен. 

Фактът, че в България има най-много прокурори на глава от населението в ЕС и същевременно най-много неразкрити престъпления на глава от населението, той коментира с думите: "храним съдебна система, която произвежда несправедливост".  

Вижте повече тук: