Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Качеството на пътищата зависи от техническото задание и не трябва да се свързва със средствата

Доц. д-р инж. Чавдар Колев, председател на Българското дружество по земна механика и геотехническо инженерство, Бизнес старт, 14.11.2018

10:34 | 14 ноември 2018
Доц.Чавдар Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц.Чавдар Колев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Задълбочавайки се да намеря корена на проблема защо има вълни по нашите магистрали, аз тръгнах да подготвя учебник,  монографията "Насипни конструкции" за студентите, на които преподавам и стигнах до отговорите на въпроса. Строителството е един безспорно сложен инвестиционен процес, с много участници в него, с много залози, с много средства. Причините са обективни и субективни. Това каза доц. д-р инж. Чавдар Колев, председател на Българското дружество по земна механика и геотехническо инженерство в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Обективните причини, които можем да обясним с техническите аргументи и които математически можем да докажем: Има поне 2 предпоставки за това. Има една обективна закономерност, че експлоатационните натоварвания на автомобили, влакове, кораби имат свойството само да нарастват. Това е плод на естествената потребност у човека към икономическа ефективност. Единица превозно средство вози по-голям обем. През 70-те години камионите бяха 12 т, след това тировете станаха 20 т, сега са 30 дори 40 тона - големите гондоли, които возят много голям товар. А същевременно двигателите са икономически по-ефективни - с по-малък разход могат да превозят по-голям товар. Влаковете от своя страна стават по-дълги, по-тежки. Увеличава се натоварването на пътната настилка. Само че това натоварване не е пропорционално. До 1990 г. беше едно след тази година в целия свят имаше подем на технологиите, вече не сме в индустриалното общество, а в информационното. Имаме рязко нарастване на броя на автомобилите, което не съответства на каквито и да било прогнози, с които са изготвени предходните пътища, жп линии у нас и в света".

Доцентът каза още, че се подобряват и технологиите и материалите, особено нано технологиите имат голямо приложение в насипните конструкции. Същевременно имаме изоставане в нормите, свързани с пътното строителство.

"Например нормите на жп линиите последно са редактирани преди 20 години, тогава бяха съобразени и беше взето много от авангардните немски европейски норми, но оттогава стандарта се смени няколко пъти. Около 2000 година имаше промяна в нормите на проектиране на пътищата. Това лято отново тези норми бяха публикувани - в най-новата им редакция. Техническите норми за строителни конструкции на ЕС се обновяват веднъж на 5 години и то на основа на статистически анализ. В България нормите не са лоши, но са много дълги и отегчителни за четене, какво остава за изпълнение. И редица членове в тях не биват вземани под внимание по време на проектирането". 

При старото натоварване се приемат деформации при скорост 80 км.в час. Нарастването на размера на деформациите по пътищата днес и размера на натоварването не са отчетени при проектирането и проучването. Вълните са плод на недостатъчно уплътняване, е заключението на експерта. Но често занимаващите се с това не знаят какво да търсят, коментира доц. Колев. 

От своята практика на експерт гостът е стигнал до изводи, че строителите често са добросъвестни и са изпълнили проекта. Оказва се, че има пропуски в проекта и в недостатъчното проучване. Строителните ни работници, получили добро обучение в Германия през 90-те си спомнят как се осъществява надзора и контрола на работата в Германия. 

Гледайте целия разговор във видео материала.