Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Електрическата мобилност се нуждае от системен подход

Илия Левков, ИКЕМ, Бизнес старт, 02.07.2018

10:38 | 2 юли 2018
Илия Левков, Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Илия Левков, Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стимулите за закупуване на електромобили в България категорично не са достатъчни. Това коментира Илия Левков, Индустриален клъстер „Електромобили“ (ИКЕМ) в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според него безплатното паркиране в централна градска част, в синя и зелена зона, е много минимален стимул.

„Данъчно бреме, ДДС, възможността да имате нулев общински данък, да се движите безплатно по пътищата на България - всичко това е част от стимулите, които ние от ИКЕМ сме предлагали в система. Ако вземете само един, той ще изиграе единична роля. Трябва системен подход. В крайна сметка говорим за цифровизация, за индустрия 4.0. Електрическата мобилност е точно това“.

Левков смята, че зеленото и ядреното електричество, произведено в България, е достатъчно чисто, за за осигури един качествен и тих транспорт.

Той коментира и решението на проблема с липсата на кадри в бранша.

„Независимо, че през 2010 въведохме двете специалности за техник и монтьор на електрически превозни средства, вече имаме 5 гимназии, които от 2018 имат план-прием. Имаме 168 деца, които са приели като своя бъдеща професия тези специалности. Това е страхотна наша гордост, защото в рамките на две години ние успяхме да убедим екипите и ръководствата на 5 гимназии и това е един страхотен резултат“.