Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта

Димитър Терзиев, юрист и бивш председател на Държавната комисия по хазарт, Бизнес старт, 21.05.2018

10:46 | 21 май 2018
Автор: Даниел Николов
Димитър Терзиев, юрист и бивш председател на Държавната комисия по хазарт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Терзиев, юрист и бивш председател на Държавната комисия по хазарт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма как да бъде въведен ДДС върху хазарта. Това мнение защити юристът Димитър Терзиев, бивш председател на Държавната комисия по хазарт, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. Гостът беше поканен да коментира предложените от Патриотичния фронт промени в Закона за хазарта.

„ДДС върху хазарта няма как да се въведе, защото има европейски регламент, който освобождава изрично хазарта от този налог. Освен това не виждам как биха могли да се облагат залозите, което първо би оскъпило играта, второ не биха се увеличили приходите в хазната и не това е характерът на данъчното облагане на хазарта. В цял свят облагането е ясно и категорично – процент от залозите и твърди суми върху експлоатираните игрални съоръжения“.

Сега е подходящият момент да се изчистят всички спорни въпроси в действащия Закон за хазарта, включително и с рекламата, смята той.

„Поне от това, което излиза по медиите от срещите на г-н Симеонов като представител на политическа партия с представители на други политически партии със заявеното от тях съгласие за промяна, аз си правя извода, че е налице воля за промяна. И след като я има нея, сега е момента да се изчистят всички спорни въпроси в сега действащия закон, включително и с рекламата. Текстовете, които сега са предложени, трябва да се прецизират, защото леко противоречат с действащи норми от сегашния закон и би се получила колизия между тях“.

Димитър Терзиев подаде оставка през 2010 г. като в мотивите си за напускане посочи спекулациите, свързани с промените в Закона за хазарта и невъзможността да ги защити по адекватен начин.

"Все пак темата за хазарта е щекотлива и всяко пипане в нея води до сътресения. Виждате го и в последните седмици. След като нямаше политическа воля тогава, /.../ не виждах смисъл да се продължава напред. Сега очевидно има политическа воля за промяната на закона, очевидно за 6 г., откакто е приет сегашният Закон за хазарта, той е показал определени плюсове и минуси и след като има, както казах, политическа воля да се промени, би следвало промяната да стане по нормален начин. Тоест да се съберат представители на хазартния бранш, на заинтересованите министерства – финанси, здравеопазване и на младежта и спорта, Държавната комисия по хазарта и спортния тотализатор, за да могат да се изработят действащи правни норми, които да изчистят двусмислени текстове в сега действащия Закон за хазарта, включително и тесктовете за рекламата му“.

Експертът коментира и темата за рекламата на хазарта, като според него тя не е в разрез със закона:

„Рекламата в този си вид е агресивна, но не нарушава ясно и категорично Закона за хазарта. С изключение с рекламата за шоколада, доколкото разбрах комисията е санкционирала организатора и телевизиите, които са излъчвали този рекламен клип. Така че мисля, че комисията е действала законосъобразно. Друг е въпросът дали в сътрудничество със СЕМ биха могли да имат инструкция да редактират клиповете, които са прекалено агресивни“.

В закона са необходими конкретни промени, добави Терзиев:

„В сега действащия закон няма механизъм за разпространение на лотарийните билети, т.е. те могат да се продават навсякъде. За да се промени това, би трябвало да се промени раздел втори от гл. 3 на закона, където да се регламентира как и в кои пунктове могат да се продават лотарийни билети. От друга страна сегашният текст на проекта, който се предлага, да се ограничи до игралните зали, казина и букмейкърски пунктове, е в противоречие с действащия текст на чл. 9 от закона, който забранява в един обект да се организират хазартни игри, за които няма издаден лиценз за съответния обект. Всички обекти, в които в момента се продават талончета, би следвало да минат първо на лицензиране през Държавната комисия по хазарта и едва тогава да се продават тези билети. Ще трябва да име един буферен период, в който ще трябва или да се спре тотално продажбата на билети навсякъде, или до лицензирането на тези обекти, те да се продават по досегашния ред, но това трябва да се прецизира в закона“.

Защо няма нови играчи в бизнеса с лотарийните билети и други интересни въпроси вижте във видеото с целия коментар.