Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви бяха реалните резултати от срещата на ЕС и Турция във Варна?

Доц. Пламен Ралчев в Бизнес старт, 27.03.2018

10:24 | 27 март 2018
Доц. Пламен Ралчев, политолог, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Пламен Ралчев, политолог, УНСС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички бяха леко изнервени на пресконференцията след срещата между Турция и ЕС във Варна. Явно всички са имало по-големи очаквания. Това каза политологът доц. Пламен Ралчев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "И председателят на Европейския съвет, и турският министър председател, и председателят на Европейската комисия, по време на пресконференцията се придържаха към едни предварително написани изявления, които очевидно бяха написани преди самата среща и целта им бе по-скоро да очертаят позиции и да обяснят кои са червените линии и какви са компромисите, които не могат да направят". 

"Може би най-хитроумното поведение бе на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер, който заедно с оправданията за болките в крака сменяше езици от английски на френски от френски на английски по време на своето изказване. Това е един умел трик да си даде време, да забави малко и превода, а също и да демонстрира определени затруднения. Това, чисто комуникативно, е демонстрация на трудности в общуването". 

Самият факт, че срещата се проведе е успех, но нека не превръщаме в новина самото провеждане на срещата. Нищо особено не се случи по-нататък, подчерта събеседникът. "Да, има някои положителни сигнали, свързани със запазването на ангажиментите между двете страни. От страна на Турция - да не допуска бежански потоци, а от страна на ЕС гарантираните плащания за това. Това е една сделка, от която и двете страни имат нужда". 

"За мен е доста объркващо, че председателят на ЕК продължава да отправя подвеждащи послания към Турция. Дали, доколко е възможно преговорите с Турция да продължават и дали страната има бъдеще като пълноправен член на ЕС, е толкова деликатен, спорен и несигурен въпрос, че от устата на председателя на Европейската комисия да се излъчва едно такова ясно формулирано послание, звучи действително несериозно". 

Много пъти съм казвал, че решението дали Турция да бъде член на ЕС трябва да бъде решаван от едно бъдещо поколение политици, каза Ралчев. "Това не е разумен политически сигнал. Дебатът за членството на Турция предизвиква разединение сред самите страни членки на ЕС". 

"Нашият министър председател беше най-разочарован. Очакваше големи новини от това събитие. Очевидно бяха вложени много усилия от чисто протоколна гледна точка". 

Какво означава едно приемане на Турция в ЕС и би ли се стигнало до изместване на политически центрове? Европейското обществено мнение ще си затвори ли очите за определени недемократични прояви в Турция? Какъв е реалният резултат от срещата във Варна?

Вижте целия коментар във видеото.