Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Азиатските пазари се въртят в кръг

Пазарен коментар на Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, 15.03.2018

08:59 | 15 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Азиатските пазари се въртят в кръг този четвъртък, след като по-ранното притеснение за търговията и политическите опасения повалиха акциите в целия регион, които се влошиха допълнително от разочароващи данни за продажбите на дребно в САЩ. Това не предвещава добро за икономиките в Азия, разчитащи на американските потребители. Това каза пазарният анализатор Софи Камарудин, Bloomberg Хонконг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Изборът на Тръмп за наследник на Кон като икономически съветник – Лари Къдлоу – също подклаждаше напрежение с говорене за твърда позиция спрямо Китай".

Търговията на китайските пазари е слаба при продължаване провеждането на националния партиен конгрес. Индексът Hang Seng се насочи към печалба при оптимизъм за приходите, поведен от Tencent и Ping An Insurance, добави Камарудин.

"Cathay Pacific се откроява в движението си – покачва се в Хонконг, след като обяви изненадващо завръщане към печалба през втората половина на 2017. В Япония акциите изтриха загубите, като най-голям стимул дадоха търговците на дребно".

Промяната в настроението обаче поражда въпроса дали инвеститорите включват в оценката си потенциалния риск от оставка на министър-председателя Шиндзо Абе и на финансовия министър Таро Асо, докато администрацията им е изправена пред най-лошата криза от 5 години насам, откакто Абе е на власт, отбеляза коментаторът.

"В Сеул акциите са с малка промяна, докато тези в Сидни се понижават за 3-ти ден".

Повече вижте във видеото.